21.04.2020 - 17:32 | Son Güncellenme:
Yeterince uyumanın öğrendiğiniz yeni becerilere odaklanabilmenize ve hafızanıza olumlu yönde etkisi vardır. Bilim insanları da uyurken yeni bilgilerin beynimiz tarafından işlendiğini belirtiyor. Yani zihniniz ve vücudunuz, uykunuzu iyi aldığınız bir gecenin sabahında oldukça dinç olacaktır.
Yeterli düzeyde dinlendiğinizde konsantrasyonunuz, odaklanma ve problem çözme kabiliyetiniz de en üst seviyede olur. Daha net düşünebilir ve daha hızlı karar verebilirsiniz.
Uykudayken bize tokluk hissini veren leptin hormonu salgılanır. Bu hormon, aynı zamanda nelerin yağa çevirilip depolanacağını kontrol eder. Leptin hormonu, vücutta depolanan enerji miktarındaki değişiklikleri algılayarak yakılan kalori miktarının artmasını da sağlayabilir. Ancak yeterince dinlenmezseniz bu hormonun dengesi bozulur ve olduğundan daha fazla yeme isteği yaşarsınız.
Bilim insanları yeterince uyumanın stres seviyemizi azaltarak yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol riskini önlediğini belirtiyor. Yetersiz uyku ayrıca kalple ilgili de pek çok probleme yol açabiliyor.
Araştırmalar, verimli bir uykunun kan şekerini ve insülin direncini düzenlemede büyük bir fark yarattığını ve sonuç olarak tip 2 diyabet gelişiminin önlenebildiğini ortaya koydu. Özellikle “derin” uyku aşaması çok kritiktir ve uyku sürenizi kısaltırsanız bu önemli kısmı atlamanız oldukça olası.
Hasta olduğunuzda uykulu hissediyor musunuz? Yapılan çalışmalar vücudumuzun iyileşmek için uyku moduna girdiğini kanıtladı. Bu uyku modu, bağışıklık sistemimizin bakterilerle, virüslerle mücadelede en etkili olduğu zamandır.
En büyük organımız olan cildimiz ne kadar sağlıklı olduğumuzun çok iyi bir göstergesidir. Hava koşullarına, UV ışınlarına, toza ve güneşe sürekli maruz kalan cildimiz de sadece uykudayken kendini onarır. Yani ne kadar güzel uyursanız cildiniz o kadar taze ve aydınlık görünür.