20.09.2018 - 13:41 | Son Güncellenme:
Mandalinanın belki de hiç bilmediğimiz birçok yönü vardır. En önemlisi ise kabuklarının sabah uyandığımızda oluşan mide bulantılarına iyi geldiğidir. Hem kendisinin hem de kabuklarının insan sağlığına birçok yararı olan mandalina akşam yemeklerinden sonra tüketildiğinde ise uykusuzluk problemlerinizi de giderir.
Kalp ve damar tıkanıklığını önleyen mandalina kan basıncını dengeleyerek felç riskini de önleyici özelliğe sahiptir. Mandalina kabuklarını kurutarak elde edebileceğiniz mandalina çayı bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek sindirim sisteminize yardımcı olur. Yüksek lif yapısından dolayı kabızlığa iyi gelir.
Uludağ Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar gösteriyor ki mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalıkları riskini azaltıyor içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor.
Oldukça reaktif moleküller olan serbest radikaller, diğer nedenlerinin yanı sıra, zayıf beslenmeye, aşırı egzersize, strese, tütüne, alkole ve ilaçlara bağlı olarak vücut hücrelerinde ölümcül bir düzensizlik meydana getirir. Bu süreç sonucunda sinir ve kardiyovasküler sistemlerde yaşlanma ve bir dizi problem gelişir.
Mandalinalarda, C vitamini, E vitamini, karoten ve flavonoidleri vardır. Bu elementler, kanserojen hücrelere karşı savaşan oksidasyon işlemlerinin nötralizasyonunu sağlar.