05.01.2021 - 15:30 | Son Güncellenme:
Özellikle beslenmenin anal bölge hastalıklarında büyük rol oynadığına değinen Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. İlker Sücüllü, şunları söyledi:
"Tüm anal bölge hastalıklarının önlenmesi için günde 1 defa olan, özellikle sadece sabah ya da akşam olabilen, yumuşak kıvamlı düzenli dışkılama alışkanlığını edinmek çok önemli. Bunu sağlamaktaki en önemli faktörlerden biri de beslenmedir.
Günde 2 litre civarında su tüketmek, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmeli. 20-50 yaş grubundaki kişilerin diyetlerindeki günlük lif miktarı, erkeklerde ortalama 35 gram ve kadınlarda 25 gram olmalı.
Tahıl, bakliyat, soya fasulyesi, arpa, pirinç ve buğday, vitaminler, sebze ve meyvelerin dengeli şekilde alınması bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlık ile mücadelede çok yararlıdır."
Prof.Dr. Sücüllü, anal hastalıklara karşı tüketilebilecek yararlı gıdaları şu şekilde sıraladı:
"A, B, C ve E vitamininden zengin, tahıllı gıdalarla tüketilmeli. Örneğin kabuklu elma, kayısı, muz, yabanmersini bunların arasında sayılabilir.
Ayrıca havuç, ıspanak, bal kabağı, yumurta, mercimek, fasulye, patates, şeker pekmezi, hindi eti, balık tüketilmeli.
Tüm bu besinler tüketilirken yeterli miktarda (günde en az 2 litre) su alımına azami dikkat göstermek gerekir.
Özellikle sabahları aç karna oda sıcaklığında 1 bardak ılık su son derece faydalıdır.”
C vitamini içeren turunçgillerin ise dikkatli tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Sücüllü, “Kırmızıbiber, karabiber, pul biber, acı biber, izot gibi baharatlar dikkatli kullanılmalı. Limon, mandalina, portakal, greyfurt hem lif hem de C vitamini içerirler.
Ancak özellikle makatta yanma sorunu olan hastaların yakınmalarının artmasına neden olabilirler.
Aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınılmalı. Kebap, lahmacun, çiğ köfte, pizza, hamburger, sosis, turşu ve benzeri gıdalarda aşırıya gidilmemeli.
Günde kibrit kutusu kadar peynir, 1 bardak süt, 1 bardak ayran ve 1 kase yoğurt tüketilebilir ancak yüksek miktarlarda tüketildiklerinde makatta kaşıntıya yol açarlar.
Diğer yandan ketçap, çikolata, enerji içecekleri, asitli içecekler, alkol, hamur işleri, beyaz pirinç, konserve gıdalar, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durulmalı. Ağrı kesici ilaçlar ise dikkatli kullanılmalı" dedi.