Gıda aromalarının sağlığa zararlı olmasının nedeni, bazı aromaların kanserojen veya toksik olabilecek bileşikler içermesidir. Bazı tatlandırıcılar, mide kanserine ve pek çok sorununa neden olabilecek aspartam içerebilir.
En çok kullanılan aroma verici madde mono- sodyum glutamattır. Bu aroma verici tarafından oluşturulan ve umami denilen tat, Çin restoranı sendromuna sebep olabiliyor. çok fazla mono- sodyum glutamat alımı, göğüs ağrısı, yüzde yanma, kızarıklık, parestezi, terleme, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Evde meyve aroması hazırlamak için sayısız malzemeye ihtiyacınız yok. Yalnızca 2 adet portakal ve 1 su bardağı şekerle bu tarifi uygulayabilirsiniz. Dilerseniz portakal yerine başka meyveler de kullanabilirsiniz.
Portakalın kabuklarını bir soyacak veya bıçak yardımıyla ince ince soyarak başlayın. Beyaz etli kısmını kesmemeye özen göstermelisiniz. Soyma işlemi bittiğinde, portakalları ince ince doğrayın.
Portakalı ve şekeri bir tabağın içine alıp iyice karıştırın. Serin ve kuru bir yerde 1 gün boyunca bekletin. Dilerseniz üzerine streç film örtebilirsiniz. 24 saatlik süre zarfında şeker, portakal kabuğunun suyunu çekip reçel kıvamını alacak.
Karışımı bu aşamada geniş düz bir tepsiye yayın. Ancak öncesinde tepsinin dibine strec film serin. Serin bir yerde bu sefer şeker kristalize olup sertleşene kadar bekletin. Ara sıra karıştırın. Kuruması yaklaşık 4 günü bulabilir. Son olarak iyice kuruyan karışımı güçlü bir robottan geçirin ve aromanız hazır.