15.12.2024 - 12:17 | Son Güncellenme:
Hem ekonomik hem de doyurucu bir kış sebzesi olan lahana A, C ve K vitaminleri bakımından son derece zengin. Bu özellikleriyle bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı da korur. Kabızlık sorunu yaşayanlar için de sağlıklı bir seçim olan lahanaya öğünlerinizde rahatlıkla yer verebilirsiniz. Lahana yapraklı ve gövdeli bir yapıya sahip olduğu için ayıklaması ve haşlaması biraz zor olabilir.
Bu yüzden püf noktalarına dikkat ederek hızlı ve kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Özellikle dolma yaparken lahana yapraklarının haşlayıp yumuşatmak büyük bir kolaylık sağlayabilir. İşte lahana haşlamanın püf noktaları!
Lahana leziz bir yemeğe dönüşmeden önce dikkatli bir şekilde yapraklarını ayırmalısınız. Mutfakta lavabo da ilaç kalıntılarından kurtulmak için yaprakları tek tek sudan geçirmelisiniz. Tarım ilaçları pek çok rahatsızlığa ve ölüme sebep olabilir. Daha sonra su dolu büyük bir leğenin içine koyun ve burada bekletin.
İçine su koyduğunuz tencereyi ocağa alın. İçine bir çimdik tuz atıktan sonra kaynamasını bekleyin ve tek tek ayırdığınız lahana yapraklarını suyun içine koyun. 2 dakika kadar beklettikten sonra yavaşça çıkarmaya özen gösterin. Bu işlemi bütün lahana yaprakları için tekrarlamalısınız. Çıkardığınız haşlanan lahanaları bir süzgecin içine koyup bekletin ve suyunu akıtın.
Lahanaları tutacak ile dikkatle çekerseniz yırtmadan kolayca alabilirsiniz. Lahanalar suda ne kadar kalırsa o kadar yumuşar ve aynı oranda onları sudan almak da zorlaşır.
Lahana yapraklarını ayırıp haşladığınızda tencereye daha az yaprak girdiği için 2 dakika suda tutmanız yeterli olur. Eğer bütün bir şekilde lahanayı yapraklarını ayırmadan haşlamayı düşünüyorsanız en az 5 dakika kaynayan suyun içinde bekletmeniz gerekir. Ancak bu yöntemin pek de hijyenik olmayacağını söyleyebiliriz.