11.11.2024 - 10:27 | Son Güncellenme:
Karnabahar C vitamini, K vitamini ve folik asit için iyi bir kaynaktır. Bunun yanında potasyum, magnezyum, mangan ve kalsiyum gibi mineralleri de içerir. Karnabaharın kalorisi oldukça düşük. Üstelik çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir. 100 gram karnabaharın besin değerleri şöyle: Kalori 27, Lif 2 gr, C vitamini günlük değerin yüzde 58'i, K vitamini günlük değerin yüzde 14'ü, B6 vitamini günlük değerin yüzde 12'si, folat günlük değerin yüzde 15'i, potasyum günlük değerin yüzde 7'si, magnezyum günlük değerin yüzde 4'ü, fosfor: günlük değerin yüzde 4'ü.
Karnabahar, iyi bir diyet yemeği olabilir. Lifli yapısıyla mide boşalmasını yavaşlatır ve tokluk süresini uzatır. Bu sayede uzun süre tokluk hissi hâkim olur. Mide boşalmasının yavaşlaması kan şekerinin de daha kontrollü yükselmesi anlamına geliyor.
Karnabahar içerisindeki sülforafa kolesterol seviyelerini düşürerek, arterleri yağ birikiminden uzak tutabilir. Bu da sağlıklı kan basıncının sağlanmasında son derece etkilidir. Karnabahar tüketimi kalp hastalığı riskini azaltır. Karnabaharın içerisindeki diyet lifi benzer kolesterol düşürücü etkilere de sahip.
Karnabaharın içerdiği diyet posası, sağlıklı bağırsak hareketlerinin sağlanması ve bağırsak sağlığının korunmasında önemli bir yere sahip. Karnabahar tüketimiyle diyet posası alımın artırılması, kan kolesterol düzeylerinin düzenlenmesi ve kalp sağlığı için önemli. Karnabaharın bu faydalarından yararlanabilmek içinse onu en doğru şekilde pişirmek çok önemli. İşte haşlamadan, kızartmaya gerek olmadan fırında çıtır çıtır karnabahar yapmanın püf noktası!
1 adet karnabahar, 3 yemek kaşığı galeta unu, 3 yemek kaşığı mısır unu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 250 mililittre maden suyu, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı köri, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı karabiber yeterli.
Fırında çıtır karnabahar için önce karnabaharları yıkayıp küçük parçalara ayırarak başlayın. Daha sonra sos malzemelerini derin bir kap içerisine ekleyip karıştırın. Sosun 2 ila 3 dakika koyulaşmasını bekleyin ve karnabaharları sosun içine ekleyin. Tüm parçaların her yerini sosa bulayın.
Soslu karnabaharları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika boyunca arada kontrol ederek pişirin. Daha sonra pişip pişmediğini kontrol edip fırından alın. Fırında çıtır karnabaharınız hazır. Bu tarif özellikle yoğurtla çok yakışıyor. Afiyet olsun!