14.09.2023 - 15:12 | Son Güncellenme:
Mevsim değişimlerine bağlı olarak beslenme düzeni başta olmak üzere birçok rutin alışkanlık da değişmeye başlar. Bu değişim sırasında sağlığın olumsuz etkilenmemesi için tüketilen besinlere de dikkat edilmesi gerekiyor.
Uzman Diyetisyen Melis İşbakan, mevsim geçişleriyle beraber değişen beslenme düzenine dikkat çekti. Bu dönemlerde beslenme şeklinin bağışıklık sistemini de büyük ölçüde etkilediğini belirten Melis İşbakan şu ifadeleri kullandı:
"Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıkları ve beslenme düzenimizin değişmesi bağışıklık sistemimizi ve metabolizmamızı etkiliyor. Sonbaharın gelmesi ve havaların giderek soğumasıyla birlikte vücut direncimiz düşebiliyor."
Bağışıklık sisteminde oluşan olumsuz etkileri en aza indirmek için sağlıklı beslenilmesi gerektiğini aktaran Uzman Diyetisyen Melis İşbakan, "Vücuttaki besin eksikleri bağışıklık sistemini de etkiler" dedi.
Tüketime ekstra dikkat edilmesi ve önem verilmesi gereken geçiş döneminde hastalıklara yakalanma riski de artıyor. Kendinizi koruma altına almak için yapılabilecek en basit yöntem, sağlıklı bir beslenme düzeninden şaşmamak.
Hava ve yiyecek değişiminin aynı anda olması insan metabolizmasını da mecburi bir değişime sokuyor. Bu geçişte beslenme açısından tüketilmesi gerekenleri anlatan Diyetisyen Melis İşbakan, "Beslenmemizde A, C, E, B grubu vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi mineraller ile omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine yer vermeliyiz" diye belirtti.
Bahsi geçen vitamin ve mineralleri dengeli ve düzenli bir plana bağlı kalarak tüketmek mümkün. Bu sayede bağışıklık sistemi dönemsel geçişlere karşı güçlenir.
Özellikle C vitamini tüketimine önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Melis İşbakan, "Günde 5 porsiyon taze mevsim meyveleri ve sebzeleri tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Yeşil yapraklı sebzeler, enginar, brokoli, portakal, mandalina, limon, kivi gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir" diyerek tüketilebilir meyveleri sıraladı.
Mevsim geçişlerinde bol su tüketmek, kişilerin beslenme değişimlerine karşı daha dirençli olması için oldukça faydalı. Günde en az 2,5 litre su içilmesi gerektiğini aktaran Uzman Diyetisyen, "Yeterli miktarda su içmek vücut enerjimizi artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir" diye aktardı.
Geçişlerde dikkat edilmesi gereken bir başka hususta bağışıklık sistemini dirençli hale getirebilmek için kaliteli bir uyku gerekiyor. Yeterli ve kaliteli uyku kişilerin günlük rutinini destekleyen en önemli parçalardan biri. Uzman Diyetisyen Melis İşbakan kaliteli uykunun önemine değinerek "Sağlıklı yetişkinler için günde 7-8 saat uyku önemli" diye vurguladı.
Kişilerin kendilerini güçlendirmek, hastalıklara karşı temkinli olabilmek ve geçişlerden etkilenmemek için oluşturduğu planlar çeşitli spor aktiviteleriyle ve düzenli egzersizlerle desteklenebilir. Melis İşbakan, spor ve yürüyüşün fiziksel ve zihinsel sağlık açısından çok önemli olduğunu hatırlattı.