12.11.2023 - 15:00 | Son Güncellenme:
Çörek otu zengin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekleyici rol oynar. Böylece diyabet, kalp hastalığı, obezite gibi metabolik hastalıkların aynı zamanda kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalık risklerinin azaltılmasında son derece etkilidir.
Sabahları aç karnına tüketilen çörek otu yağı iştah problemlerini çözmede etkilidir. Kan şekerini düzenleyici etkisi sayesinde tatlı krizleri, gece acıkmaları gibi şikayetleri de önler. Karaciğer üzerindeki koruyucu etkisi ve kolesterolü dengelemesi de metabolizmanın daha sağlıklı ve hızlı çalışmasını sağlar.
Bin bir derde deva olan çörek otu ve yağının faydaları da saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Böylece iltihaplardan kurtulmak da kolaylaşıyor.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, regl döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında yer alıyor. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayısıyla; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlendi.
Ebû Hüreyre (r.a.) bir hadiste şöyle der, ‘Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Ölüm hariç, hiçbir dert yoktur ki, çörek otunda ona karşı bir şifa olmasın.’ (Buhari, Tıb 7/12 ve Müslim, Selâm 29, hadis no: 2215). Çörek otu kara habbe olarak da bilinir, halk arasında her derde şifa olarak kabul edilir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hastalandığı zaman çörek otunu su ve bal ile karıştırıp içtiği biliniyor.