06.03.2020 - 13:04 | Son Güncellenme:
Nohuttaki protein ve lif sindirimi yavaşlatarak ve tokluk hissi sağlar. Ayrıca iştahı azaltarak kilo vermeye de yardımcı olur.
Nohut; manganez, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve K ve A vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Bunlar kemik büyümesi, kemik mineralizasyonu ve kolajen üretimi için önemlidir.
Nohutta bulunan C, E ve K vitaminleri cilt sağlığı için büyük önem taşır. Yaraları iyileştirmeye yardımcı olur, kırışıklıkları giderir, kurumuş cildi nemlendirir ve güneş hasarına karşı korur.
Lif ve protein bakımından zengin olan nohut, yemekten sonra kan şekeri düzeyinin çok hızlı yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Nohudun içeriğindek magnezyum ve çinko gibi çeşitli mineraller, tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltabilir.
İçerdiği lifler sindirimi iyileştirmeye, irritabl bağırsak sendromu risklerini azaltmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Nohut, yüksek tansiyonu düşürür. Dolayısıyla felç veya kalp krizi geçirme riskini de en aza indirebilir. Nohuttaki liflerin, kalp sağlığı için de iyi olan "kötü kolesterol" seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.
Nohutta bulunan protein, A ve B vitaminleri saç dökülmesini önlemeye ve saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur.
A vitamini içeren nohut, antienflamatuar bir etkiye sahiptir ve gözle ilgili hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Keskin bir görüş için de nohut tüketmek faydalıdır.
Nohutta bulunan kolin, daha iyi bellek dahil olmak üzere daha hızlı bir bilişsel performansa da sahip olunmasını sağlar.
Nohut, belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kalın bağırsak hücrelerindeki iltihabı azaltma potansiyeline sahip bütirat üretimine katkı sunan nohut, kolon kanserine yakalanma riskini de azaltır. Nohut ayrıca tümör büyümesini önlemeye yardımcı olan saponinler içerir. Ayrıca nohudun içerdiği bazı vitaminler ve mineraller, meme ve akciğer kanseri üzerinde de etkilidir.