Antioksidan ve vitaminle dolu mürver, yüzyıllardır ateşli hastalık ve enfeksiyondan diş ağrısı ve siyatiklere kadar her şeyi tedavi etmek için kullanıldı.
Ortaçağ Avrupası'nda insanlar mürverin iyileştirici etkisine o kadar çok güveniyorlardı ki mürver tükettiklerinde çok uzun yıllar yaşayacaklarına inanıyorlardı.
Mürver, C vitamini, diyet lifi ve fenolik asitler, flavonoidler ve antosiyaninler gibi antioksidanlar açısından oldukça zengindir.
Mürverin lif içeriği ayrıca bağırsak sağlığına, sindirime ve bağışıklık sistemi işlevine de fayda sağlar. Özellikle diyabet hastaları için kan şekerini yönetmeye yardımcı olabilir.
Genel olarak kronik hastalığa yol açan serbest radikal ve oksidatif stresi azaltabilen antioksidanlar içerir.
Ancak kara mürver tüketmeden önce eğer reçeteli ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kara mürveri tüketirken dalından kopardığınız gibi direkt tüketmemelisiniz. Mürveri kaynatıp suyunu içebilir, pekmezini ya da çayını satın alabilirsiniz.