10.10.2024 - 11:13 | Son Güncellenme:
Temizliğin en önemli olduğu noktalardan biri olan mutfakta, tezgah son derece hassas bir alan. Besinlerin doğrandığı ve yemeklerin yapıldığı tezgahın temizliği için pek çok kimyasal ürün kullanılıyor olsa da bunlar sağlığa zarar verebiliyor. Kokusu ve içindeki kimyasallarla mutfakta kullanılması pek de önerilmeyen bu ürünler yerine doğal bir temizlik önerimiz var. Üstelik 2 malzemeyle hazırlanabiliyor!
Granit tezgah için fırın temizleyicisi kullanmak tezgahta renk bozulmasına yol açabilir. Bu da tezgahınızın bozulması ve pek de hoş olmayan lekelerle dolmasına neden olur. Kimyasal temizleyiciler her ne kadar güvenilir de olsa besinlerinizi koyduğunuz yerlerde bunları kullanmak sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Yumuşak dokulu bezler granit tezgahlar için daha iyi bir tercih olabilir. Tezgahın yüzeyini çizmeyecek şekilde nazikçe temizler. Sert fırça ve tellerse tezgahınızda oluşacak çiziklerin arasında biriken kirlerin mikrop ve bakteri üremesine açık hale getirir. Bu da temizlemek isterken daha fazla kirlenen tezgaha zemin hazırlar.
Kabartma tozunu temizlik tozu olarak da kullanmak sıklıkla tercih edilen bir yöntem. Bunun için tek yapmanız gereken kabartma tozunu temizlemek istediğiniz yere serpip, ılık su, sirke ya da limonla köpürtmek. Üstelik bu işlem, diğer ovmaların aksine yüzeyleri de çizmez. Mutfak tezgahı gibi yüzeyleri ise sirke kullanarak rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Suyu ısıtmak yüzey gerilimini önemli ölçüde azaltan bir işlemdir. Bu da suyu daha iyi bir ıslatıcı madde haline getirir. Yani tezgahınızda suyun değmediği yer kalmasın diye ılık su tercih etmelisiniz.
Derin bir kaba 3 bardak ılık su koyarak işe başlayın. Aynı ölçüde bir bardağın çeyreği kadar kabartma tozunu da suya ekleyin ve karıştırıp tezgâh üzerine karışımı yayın. Yumuşak bir bez ve nazik hareketlerle ovarak temizleme işlemini gerçekleştirin. Tezgâhınızı kuruladığınızda çok daha parlak göründüğünü fark edeceksiniz.