29.09.2024 - 11:09 | Son Güncellenme:
Safran Türk mutfağında genellikle pilavlarda kullanılıyor. Bazı çorbalarda da yer alan ve tarihi Safranbolu’ya ismini veren safran, hem çorbayı lezzetlendiriyor, hem de faydaları ile sağlık dostu oluyor. Farklı bir aromaya sahip olan safran, Arap mutfağında da önemli bir yere sahip. Sadece mutfak alanında değil kozmetik, boya ve ilaç sanayisinde de kullanılan safran, girdiği her alanda faydalı olmaya devam ediyor.
Bolca vitamin ve mineral içeren safran ekim ayında mor çiçekler haline geliyor. Yılın 10’uncu ayı safranın tam da mevsimi olsa da bu baharatın ekonomik değeri yüksek. 1 gramı yaklaşık 100 lira olan bu bitkinin insan sağlığı için faydası ise sayısız. Pek çok bilimsel araştırmaya konu olan safran faydaları haberimizde.
Akciğer hastalıklarında safran faydası ile dikkat çekiyor. Solunum yolunu rahatlatan, öksürüğü kesen bir özelliğe sahip safran, soğuk algınlığı dönemlerinde ateş düşürücü olarak kullanılıyor. Eğer astım hastasıysanız, hayatınızda safrana yer açabilirsiniz. Kuru öksürüklerle mücadele ediyorsanız, safran doğal ilaçlardan biri olacaktır.
Safran beslenme dostu olarak biliniyor. İştahı dengeleyici bir özelliği olan baharatla ilgili ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda, safran tüketen kişilerin iştahını kontrol edebildiği sonucuna varıldı. Özellikle de diyet yapan kişilerde oluşan yeme dürtüsü ve iştah açıklığına çare olan safran, yeme bozukluğu olan kişilerin iştahını açmış, çok yemek yiyenleri ise yeme konusunda frenlemiştir.
Safran, kanser riskini en aza indiren bir bitkiler arasında. Vücuda kanserli hücrelerin girmesini ve yayılmasını önler. Eğer tümör teşhis edildiyse, küçülmesini ve iyileşmesini sağlayabilir. Uzmanlar safranın tüketilmesini ve çeşitli şekillerde yemeklerde kullanılmasını sık sık tavsiye eder. Çünkü safran antioksidan özelliklere sahip bir bitkidir.
Pek çok alanda olduğu gibi safranın cilde faydaları da ilgi görüyor. Bazı cilt bakım ürünlerinde safran tozu kullanılıyor. Bu ürünleri kullanan kişilerin cildinin daha geç yaşlandığı ve daha genç göründüğü ifade ediliyor. Safran cildin daha pürüzsüz bir dokuda olmasını sağlar.
Safran kişide serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayarak, depresyon ve bunalımlı günlerde safran tüketildiğinde, kişinin stresten uzaklaştığı ve kendini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor. Bu etkileri safran çayı içerek de görmek mümkün. Çünkü safran çayı faydaları ile kişiyi stresli dönemlerden uzaklaştırıp daha keyifli hale getiriyor. Safran gebelik döneminde kullanılması tehlikeli olan baharatlardan biri.
Safranın faydaları İbrahim Saraçoğlu ve pek çok uzman tarafından vurgulanıyor. Dikkat çekilen bir konu da safranın kişiye güç ve kuvvet vermesi. Safranda bulunan bol vitamin, kişinin daha dinamik olmasını sağlar. Safranı yemeklerinize kullanarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine de destek olabilirsiniz.
Safranın kadın ve erkekler üzerinde farklı etkileri olabilir. Erkeklerde cinsel duyguları harekete geçirirken, kadınlarda da benzer şekilde etki gösterir. Ayrıca regl günlerinin daha sakin ve ağrısız geçmesini sağlar.
1 su bardağı baldo pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu, 1 çay kaşığı safran (yaklaşık 4-5 sicim), 1 orta boy soğan, tuz, karabiber safranlı pilav için gereken malzemeler arasında.
İlk olarak, pirinçleri nişastadan arındırmak için birkaç kez soğuk su ile yıkamalısınız. Suyun berrak hale gelmesi, pilavın tane tane olmasını sağlar. Bu aşamadan sonra küçük bir kasede safranı az miktarda sıcak suya ekleyin ve 10 ila 15 dakika kadar bekletin. Bu işlem, safranın rengini ve aromasını suya bırakmasına yardımcı olur.
Tencereye tereyağı ve zeytinyağı ekleyin. Yağlar eridikten sonra ince doğranmış soğanları pembeleşene kadar soteleyin. Soğanlar, pilavın temel lezzetini oluşturur ve ona derinlik katar. Daha sonra yıkanmış pirinçleri tencereye ekleyin ve birkaç dakika boyunca kavurun. Pirinçler şeffaf hale gelene kadar karıştırarak kavurun. Bu nokta son derece önemlidir hatta püf noktası bile denebilir. Bu, pilavın tane tane olmasını sağlar ve lezzetini de artırır.
Demlenmiş safranlı suyu ve kalan suyu (veya tavuk suyunu) pirinçlerin üzerine dökün. Tuz ve karabiber ekleyin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekene kadar yaklaşık 15 ila 20 dakika pişirin. Ardından ocaktan alın ve kapağını açmadan 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Bu, pilavın lezzetinin oturmasına ve tane tane olmasını sağlar.