Bunun dışında kalan kişilerin ‘muhakkak glütensiz diyet programı izlemeleri gerekir’ şekilde kesin ve net bir bilimsel görüş birliği yok. Ancak elbette tıbben gerekli olduğu durumlarda glütensiz diyet uygulamalarının tercih edilmesi gerek” diye konuştu.
“Glütensiz diyette buğday, arpa, çavdar ve bunları içine alan ürünler diyetten çıkartıldığı için yerine kuru baklagil, mısır, pirinç, patates ya da bizim 'psödotahıl' olarak adlandırdığımız amarant, kinoa, karabuğday kullanılabilir” diyen Dr. Dyt. Andaç Öztürk, “Yulaf içinse bir parantez açmak gerekebilir.
Eğer diğer tahıllar ile karışmamışsa yetişkinlerde 50 grama kadar yulaf tüketimine izin verilebilmektedir. Bunun dışında buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllardan uzak durulması gerekir” ifadelerini kullandı.
Glütensiz ürünlerin posa ve B grubu vitaminleri diğer besinlere göre daha az bulundurduğunu hatırlatan Dr. Dyt. Andaç Öztürk, “Glütensiz diyet programı uygularken çok dikkatli bir tüketici olmak gerekiyor.
Zira glüten, kıvam artırıcı olarak diş macunu gibi maddelerde de kullanılıyor. Bu nedenle glüten diyeti yapanların, satın alacakları ürünleri çok dikkatli okuması, dışarıda yemek yerken bu hassasiyetinin altının çizilmesi ve sipariş içeriğini titizlikle sorgulanması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.