31.10.2024 - 15:29 | Son Güncellenme:
Birçok kültürün mutfağında temel bir besin kaynağı olarak yer alan nohut, özellikle Türk mutfağında çorbalardan atıştırmalıklara, soslardan salatalara kadar pek çok tarifte farklı şekilde kullanılabiliyor. İşte size, nohutu farklı değerlendirebileceğiniz, lezzet dolu ve yaratıcı 8 farklı seçenek.
Pizza severler hazırlanın, nohut tabanlı pizza yapıyoruz. Nohutlu pizza ya da nohut tabanlı pizzayı hem sağlıklı hem de glutensiz bir pizza olarak tarifi olarak öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Nohut ununu su ve birkaç baharatla karıştırıp ince bir hamur elde edebilir, ardından bu hamuru önceden pişirip üzerine sevdiğiniz malzemeleri ekleyerek fırına verebilirsiniz. Üstelik, yüksek protein ve lif içeren bu pizza, klasik pizza hamuruna göre çok daha besleyici ve tok tutucu.
Nohut unu ile yapılan makarnalar, normal makarnalara kıyasla daha yüksek protein ve lif içeriğine sahiptirler. Birçok markette kolaylıkla bulabileceğiniz nohut unundan yapılmış makarnaları haşlayarak klasik soslarla veya sebzelerle zenginleştirerek beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz. Eğer ki nohut unundan yapılmış makarna bulamazsanız, direkt nohut unu alıp, kendi makarnanızı kendiniz yapabilirsiniz.
Nohut, vegan dondurma yapımında da kullanılabilir. İsterseniz nohut püresi hazırlayıp, hindistancevizi sütü veya badem sütü ile karıştırarak dondurma kıvamında bir tatlı da yapabilirsiniz. Karışımı bal veya hurma gibi doğal tatlandırıcılarla tatlandırabilir ve dondurup soğuk bir tatlı olarak sunabilirsiniz.
Nohut salatası, özellikle hafif öğünler tarifi arayanlar için uygun bir seçenek olabilir, hatta ara öğün olarak da beslenme düzenlerine dahil edilebilir. Haşlanmış nohutları sebzelerle, yeşilliklerle ve limon suyu gibi lezzet artırıcı malzemelerle karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Bu salata, düşük kalorili olmasının yanı sıra, yüksek lif içeriği ile de uzun süre tok tutar. Nohut salatası aynı zamanda protein ve demir açısından zengindir, bu da onu diyet programlarına uygun bir seçenek haline getirir.
Kavrulmuş nohut ya da bilinen adıyla leblebi hem düşük kalorili hem de lezzetli bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Baharatlarla harmanlayarak fırında çıtır bir hale getirebilir ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Protein ve lif açısından zengin olan kavrulmuş nohut, kan şekerini dengelemede yardımcı olur ve sindirimi uzun süren bir besin olduğunu için açlığınızı yatıştırmanıza da destek olur.
Hazırlanın omlet yapıyoruz ama içinde yumurta yok! Nohut unu ile yapılan vegan omlet, protein açısından zengin ve besleyici tariftir. Nohut ununu suyla karıştırarak omlet kıvamına getirip, içine taze sebzeler ekleyebilirsiniz. Tavada pişirerek hem doyurucu hem de glutensiz bir nohut omleti hazırlayabilirsiniz.
Humus, nohutun en klasik ve popüler kullanım şekillerinden biridir. Pişmiş nohutların tahin, zeytinyağı, limon suyu ve sarımsakla ezilmesiyle yapılan bu Orta Doğu lezzeti, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tercih edebilirsiniz. Humus; B vitamini, demir ve magnezyum açısından da zengin olduğundan dolayı vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için ideal bir seçenek olabilir.
Nohut burger, özellikle son yıllarda vegan ve vejetaryen beslenenler için popüler bir seçenek haline geldi. Et yemeyen bireylerin protein ihtiyacını karşılamaları açısından yardımcı olan bu burger, farklı tatlar denemek isteyenler için de lezzetli bir seçenek olarak ele alınabilir. Nohut püresi, soğan, sarımsak, baharatlar ve bazen biraz galeta unu ile hazırlanan karışım, şekil verildikten sonra tavada veya fırında pişirilir. Bu şekilde hazırlanan nohut köftesi, klasik hamburger ekmeği içinde marul, domates ve soslarla zenginleştirilecek hem sağlıklı hem de doyurucu bir öğün olarak tüketilebilir.