19.09.2023 - 14:35 | Son Güncellenme:
Araştırmalar günde bir portakal tüketmenin bağırsak mikrobiyatı üzerinde olum etkisi olduğunu gösteriyor. Bağırsakları çalıştıran portakal bununla birlikte glikozda, insülin duyarlılığında ve LDL'de (kötü kolesterol ) bir düşüşe neden oluyor. Aynı zamanda portakal suyu prebiyotik görevi görür ve sağlığımız için önemli olan bağırsak bakterilerinin büyümesini destekler.
Kilo verme hedeflerimize ulaşmak için egzersiz yapmamız ve dengeli beslenmemiz gerekir; bu da vücudumuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri tüketmek anlamına geliyor. Şanslıyız ki portakallar temel besinler açısından çok zengin. Günde sadece bir portakal yiyerek bunların bir kısmını karşılayabiliriz.
Orta boy bir portakal vücuda sadece 60 kalori sağlar. Portakalda ayrıca daha iyi bağırsak sağlığı, iyi kolesterol ve daha düşük kalp hastalığı riski gibi faydalar sağlayan 3 gram lif bulunur. Ayrıca portakaldaki lifler vücudumuzun şekeri emme biçimini de yavaşlatır.
Bununla beraber lif daha uzun süre tok hissetmemize yardımcı olabilir. Zengin bir diyet, iştahımızı ve kalori alımımızı azaltmamıza yardımcı olarak kilo kaybına neden olabilir. Portakal yerken sadece suyunu değil, aynı zamanda lifin çoğunun bulunduğu posasını da tükettiğinizden emin olun.
Bir portakal yaklaşık 70 miligram C vitamini sağlar. Bu hayati besin maddesinin demir emilimini artırmak, iltihapla mücadele etmek ve kan basıncını düşürmek gibi inanılmaz faydaları vardır. Bununla birlikte kemiklerimizde kolajen oluşmasına da yardımcı olur.
Kolajen vücudumuzun ürettiği bir proteindir. Dokulara yapısal destek sağlar. Yaşlandıkça kolajen üretimimiz yavaşlar ve elastinimiz kaybolur. Bu da yaşlanmaya ve cildimizin sarkık ve kuru görünmesine neden olur. Yaşlanmanın bir parçası olduğu için kolajen kaybını tamamen durdurmak mümkün değildir. Ancak süreci yavaşlatmayı deneyebiliriz ve günde bir portakal yemek fark yaratabilir.
Bir araştırmaya göre kanımızdaki C vitamini seviyesinin normal olması odaklanma, hafıza ve dikkatte iyileşme sağlayabilir. Portakal, yaşlandıkça zihnimizin zinde kalmasına yardımcı olabilir ve orta boy bir portakal, vücudumuzun sağlıklı kalması için önerilen günlük C vitamini alımını sağlar. Bu önemli vitamin aynı zamanda beyin hücrelerimize zarar verebilecek serbest radikallere karşı savaşan güçlü bir antioksidandır.
10 çalışmanın gözden geçirilmesi, portakal suyu tüketiminin bazı kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini iyileştirmede faydalı olabileceğini buldu. Bu, bu lezzetli meyve suyunun, erken ölümün bir numaralı nedeni olan kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Portakal kabuğunun tadı acı olabilir ancak bazı faydaları da vardır. Portakalın kabuğu posasından yaklaşık 4 kat daha fazla lif içerir. Ayrıca iç meyvesinden 3 kat daha fazla C vitamininin yanı sıra A, B1, B2, B6 ve B9 vitaminlerini de içerir. Besin açısından zengin olmasına rağmen kabuğunu yemenin pestisit kalıntısı içermesi ve sindiriminin kolay olmaması gibi bazı dezavantajları olabilir.
Belki de meyveyi iyice yıkamak ve kabuğunun bir kısmını yemeğinizin üzerine rendelemek, onun besleyici faydalarından yararlanmak için yeterli olabilir.