11.11.2023 - 12:23 | Son Güncellenme:
Sofralarımızdan eksik olmayan patates kızartmasını hazırlarken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Hazırlama aşamasında yapılan ufak hatalar patateslerin sönük kalmasına neden olabilir.
Çıtır çıtır bir patates kızartması hazırlamak için taze ve kaliteli patates kullanılması gerekiyor. Kızartma için kullanacağınız patateslerin nişasta içeriğinin yüksek olması gerekiyor. Hazırlama aşamasında patatesleri ne kadar ince dilimlerseniz, o kadar çıtır olacaktır.
Restoranları aratmayacak, çıtır bir patates elde etmek için suyundan iyice arındırılması gerekiyor. Bunun için patates dilimlerini yıkayın ve suyunu iyice süzün. Daha sonra bir havlu veya kağıt havlu ile patatesleri kurulayarak üzerinde kalan suyu alın. Bu, kızartma sırasında patateslerin daha çıtır olmasına yardımcı olacaktır.
Patates kızartması yaparken genellikle kızgın yağın içine attıktan sonra farklı bir işlem uygulanmaz. Zaman alan bu aşamada yapılması gereken farklı bir püf nokta mevcut. Patatesleri önce düşük sıcaklıkta ön pişirme yaparak içlerini yumuşatın. Ardından sıcaklığı artırarak dışlarını çıtır çıtır hale getirin. İki aşamalı pişirme yöntemi denilen bu yöntem, iç kısmın yumuşak, dış kısmın ise çıtır olmasını sağlar.
Patateslerin istediğimiz gibi pişmesi için yağ sıcaklığı oldukça önemlidir. 175-190°C arası bir sıcaklık idealdir. Yağ sıcaklığı düştüğünde patatesleri yağı emmeye başlar. Bu nedenle ortalamayı ayarlamak önemli.
Evde hazırladığınız patateslerin tam kıvamında olması için patatesleri beklettiğiniz suya bir tatlı kaşığı kadar sirke ekleyebilirsiniz. Sirke, patateslerin yumuşama problemini ortadan kaldırır.
Sirke patates kızartmalarına eklendiğinde altın sarısı bir renk ve belirgin bir lezzet katabilir. Sirkenin asidik yapısı, kızartmanın dışındaki tabakanın daha çıtır ve lezzetli olmasına yardımcı olur.
Patatesleri içerisinde bekletmek veya sirke buharıyla işlem yapmak, patatesin iç kısmının daha yumuşak olmasına ve pürüzsüz bir dokuya sahip olmasını sağlar.
Patates yüzeyini açmaya yarayan sirke, yağın daha iyi emilmesine yardımcı olur. Bu işlem, kızartmanın dışının çok daha çıtır olmasını ve içinin yeterli yumuşaklıkta kalmasını sağlar.
Ancak sirke kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar da mevcut. Aşırı miktarlarda sirke eklemekten kaçınmanız gerekir. Asidik etkisi, patatesin dokusunu bozarak istenmeyen bir tat bırakabilir.
Sirke sıcak yağa eklendiğinde buharlaşabilir veya ortamda istenmeyen kokular, buharlar oluşabilir. Bu nedenle sirkeyi sıcak yağa doğrudan eklemekten kaçının. Elbette ki sirkenin verdiği tat, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle kişisel tercihlere göre ayarlamalar yapabilirsiniz.