10.12.2020 - 14:55 | Son Güncellenme:
DHA
Koronavirüs vakalarının tekrar artış göstermesiyle birlikte kısıtlamalar yeniden hayata geçti. Vatandaşların evlerde geçirdiği süre artınca, mutfaklarda geçirilen süreler de arttı.
Tatlılara, hamur işlerine ve abur cubur gibi yiyeceklere yönelim artınca sağlıksız beslenme de kaçınılmaz oldu.
Uzmanlar ise bu dönem hastalıklardan korunmak için daha sağlıklı besinlerin tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Uzman Diyetisyen Büşra Tezgel, vatandaşların sebze ve meyve tüketmesi gerektiğini belirterek, sağlıksız besinlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Evlerde geçirilen süre uzayınca pasta, börek gibi yiyeceklere yönelimlerin olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Büşra Tezgel, "Sosyal hayattan uzak kalınca zaman geçsin, yapacak farklı bir aktivitemiz yok şeklinde düşünen vatandaşlar mutfaklarda bolca vakit geçirdi.
Biz Türkler de, yiyelim bağışıklık sistemimiz güçlü olsun düşüncesi var ve bu durum başlıca yanlış. Çocukluktan itibaren doğru bir şeyler yaptığımızda yiyecekle ödüllendirildik.
Bu sebepten dolayı olumsuz giden bir durum olduğunda hep yemek yiyerek, kendimizi motive etmeye çalışıyoruz" dedi.
Besin değeri yüksek olan mevsim sebze ve meyvelerini bolca tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan Tezgel, "Pandemi süreci de olumsuz bir dönem olduğu için insanlar ihtiyaç fazlası yiyecekler tüketerek, mutluluğu mutfaklarda aradı.
Çayımızın yanında kek yapalım, pasta yapalım gibi düşüncelerle bilinçsizce kilolar alındı. Makarna, pilav, muz, hurma ve incir gibi besinlerin glisemik indeksi yüksek olduğu için tüketirken porsiyon kontrolü yapmaya dikkat etmeliyiz.
Pandemi sürecinde uyku kalitesine dikkat edilmesi de kilo sorununun önüne geçmek için önemli bir etken. Balık gibi protein değeri yüksek, bağışıklık güçlendirici besinlere yönelmeliyiz ve mevsim sebze, meyvelerini bolca tüketmeliyiz.
Kilo vermek için yapılan bağışıklık sistemini zayıf düşürebilecek detoks diyetlerinden de uzak durmalıyız" şeklinde konuştu.