16.10.2024 - 13:46 | Son Güncellenme:
Pudra şekeri, toz şekere kıyasla daha ince taneli ve pürüzsüz yapılı bir tatlandırıcı olarak öne çıkar. Pasta, kurabiye ve tatlı yapımında kullanılan pudra şekeri, un gibi pürüzsüz bir kıvamda olduğundan tariflerin dokusunu bozmadan tatlılık verir. Ancak evde pudra şekeri kalmadığında başka malzemeler kullanmak da aynı etkiyi sağlayabiliyor. Peki bunlar hangileri?
Toz şekeri bir mutfak robotunda veya blenderda çekerek ince bir hale getirebilir ve daha pürüzsüz olması için 1 yemek kaşığı mısır nişastası ekleyerek pudra şekerine en yakın hale getirebilirsiniz. Bu karışım, orijinal pudra şekerine çok yakındır olur ve çoğu tatlıda rahatlıkla kullanılabilir.
Pudra şekeri yerine sıvı bir tatlandırıcı olarak bal veya akçaağaç şurubu da kullanabilirsiniz. Özellikle kek, kurabiye ve tatlı soslarında kullanılabilen bu alternatifler, sıvı oldukları için tarifteki sıvı miktarını biraz azaltmanızı gerektirebilir. 1 bardak pudra şekeri yerine 3/4 bardak bal veya akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz.
Hindistan cevizi şekeri, doğal ve daha az işlenmiş bir alternatif olarak öne çıkar. Toz şekere benzer bir yapısı olan Hindistan cevizi şekeri, pudra şekeri kadar ince değildir. Yine de birçok tatlı tarifinde kullanılabilir. Hindistan cevizi şekeri daha düşük glisemik indekse sahiptir ve karamelimsi bir tadı da vardır.
Stevia gibi kalorisiz tatlandırıcılar da pudra şekeri yerine rahatlıkla kullanılabilir. Erythritol genellikle toz formda bulunur ve pudra şekeri gibi davranır. Stevia ise daha konsantre bir tatlandırıcı olduğu için çok daha az miktar kullanılmalıdır.
Pudra şekerine alternatif olarak toz şeker de kullanabilirsiniz. Ancak toz şekeri blender ile çekerek kullanmanız gerekir. Eğer blender ile bu işlemi yapamıyorsanız, bunun yerine toz şekeri bir havana alıp taneli yapısını küçültebilir ve tariflere uygun bir hale getirebilirsiniz.