İlkbahar mevsiminde taze olarak sofralarda yerini alan bezelye birçok vitamin ile demir, manganez, bakır, çinko ve kalsiyum gibi mineraller içermesinin yanı sıra lifli yapısı sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca sindirim sisteminin rahatlamasına yardım ediyor. Yüksek oranda antioksidan içeriğiyle vücudumuza yüksek enerji sağlıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkülah folattan çok zengin olan kuşkonmazın K vitamini açısından da mükemmel bir kaynak olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunların yanı sıra A vitamini, C vitamini ve demir içeriği de yüksek bir besin. İçeriğinde barındırdığı ve sindirilemeyen karbonhidrat grubundan olan inülin ile bağırsak florasında iyi huylu bakterilerin gelişimine katkı sağlayabiliyor.Kuşkonmaz su yönünden zengin bir besin ve araştırmalara göre uygun hidrasyonu korumak metabolizmayı hızlandırıyor, gün boyu daha fazla kalori yakması için vücudunuza yardımcı oluyor. Tüm bu etkileri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek bahar yorgunluğuna karşı mücadele etmenize katkı sağlıyor”
Pancar, hem kökü hem de yaprakları yenilebildiği için vitamin ve mineral içeriği açısından zengin bir besin. Kökü yüksek oranda antioksidan özellik gösteriyor, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.Pancar yaprakları da A ve K vitamini açısından zenginler. A vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemli, K vitamini de kanın pıhtılaşması için şart ve kemik sağlığında önemli rol oynuyor. Posa içeriğiyle de bağırsaklarımızı koruyor, sindirim sistemini güçlendiriyor.
Erik bağırsaklarda çözünebilir lif ile yüklü bir besin. Bu sayede hem sindirimi kolaylaştırıyor hem de kabızlık problemini önlemeye ve çözmeye yardımcı oluyor. Ayrıca birçok vitamin ve mineral içeriyor. İçerdiği yüksek oranda C vitaminiyle bağışıklığı güçlendiriyor. Potasyum, A vitamini ve fosfor yönünden de zengin bir besin. Kan şekerini hızla yükseltmediği için kilo vermeyi de destekliyor.