06.07.2024 - 16:47 | Son Güncellenme:
Satın aldığımız ekmekler genellikle aynı görüntüye ve standart bir forma sahip oluyor. Boydan boya atılan çiziğin hep böyle olduğu sanılsa da bir amaç uğruna atılıyormuş. Bakın hangi noktalarda ekmeği daha iyi hale getiriyor.
Fırında yüksek ısıya maruz kalan ekmek hamuru genişlemeye ve direnç göstermeye başlıyor. Ekmeğe atılan çizik ise burada devreye girerek genişlemeyi iyi bir şekilde yönlendirebiliyor.
Ekmeğe atılan bu çizik oluşacak çatlakları önleyerek düzgün bir şekilde kabarıp pişmesini sağlıyor. Çizik atılmadığında ekmeğin her yerine çatlaklar yayılabilir. Yüksek sıcaklık şeklini bozarak farklı bir ekmek kalıbı çıkarabilir.
Fermentasyon sürecinde üretilen karbondioksit gazının ekmeğin iç kısmını bozmadan çıkabilmesi gerekiyor. Kabukta oluşan çizik, tekrar devreye giriyor. Oluşan bu gaz, atılan çizikler sayesinde bir çıkış noktası olabiliyor. Böylece ekmeğin içi daha gözenekli ve yumuşak olabiliyor.
Hamurdaki çizik, belirli bölgeleri genişlettiği için ekmeğin formunda çok etkili olabiliyor. Çizik olmadığında ise ekmeğin genişlemesi farklı problemlere yol açabilir. Dikey ve simetriye uygun bir ekmek elde etmek için kullanışlı bir teknik.
Çizikler, ekmeğin daha hızlı ve dengeli bir şekilde pişmesine olanak tanır, bu da pişirme süresini optimize edebilir. Çiziklerin derinliği, ekmeğin tipine ve pişirme sürecine bağlı olarak ayarlanmalıdır.