Konserve kutusunu açarken uygun olmayan bir açacak kullanmak yapılan en yaygın hatalardan biridir. Keskin olmayan ya da tasarımı konserve açmak için uygun olmayan bir açacak, kutunun metal kenarlarında keskin ve tırtıklı bir yüzey var edebilir. Bu istenmeyen durum ise hem yaralanmalara hem de kutunun içindekilerin dökülmesine, sızmasına yol açabilir. Her zaman keskin, tasarımı uygun ve kaliteli bir konserve açacağı tercih edin.
Konserve kutusunu açmadan önce, dışını temizlememek, kapağı açılırken bakteri ve kirin gıdaya karışmasına neden olabilir. Özellikle depolama sırasında konservelerin üzerinde, etrafında toz ve kir birikebilir. Bu sebeple konserveyi açmadan önce dışını su ve sabunla yıkamalısınız.
Konserve kapağını tamamen çıkarıp bir kenara bırakmak, keskin metal kenarlardan yaralanmalara yol açabilir. Kapağı tamamen çıkarmak yerine bir ucunu kutuya bağlı bırakmak hem güvenliğinizi sağlar hem de daha kontrollü bir şekilde yiyeceği dışarı almanıza olanak tanır.
Konserve kutusunu açmaya çalışırken aşırı kuvvet uygulamak, özellikle metal yapının deforme olmasına veya kazalara yol açabilir. Zorlanıyorsanız farklı bir açacak deneyin veya kutuyu değiştirmeyi düşünün. Güç kullanımı yerine doğru tekniği kullanmak önemlidir.
Konserve açıldıktan sonra kalan kısmının tekrar saklanması yaygın yapılan bir hatadır. Konserve kutusunun iç kısmı, hava ile temas ettikten sonra oksitlenerek kısa sürede yiyeceklerin tadını bozabilir. Bu durumdan dolayı, kalan gıdayı cam ya da plastik bir kaba alarak buzdolabında muhafaza edin, açılmış konserveyi tekrar dolaba koymayın.
Tarihi geçmiş konserve kutuları genellikle şişmiş veya paslanmış olur. Böyle konserveleri açmak ise gıda zehirlenmesi riski var eder. Konserveleri açmadan önce mutlaka son kullanma tarihine bakın ve şüpheli durumlarda kullanmayın.