Filler
Karada yaşayan en büyük hayvanlar ise filler olarak karşımıza çıkar. Filler hayvanlar âleminin ‘hortumlular’ türüne ait bir ailedir. Bu ailenin günümüzde yaşayan iki türü vardır. Bu türler Asya fili ve Afrika filidir.
Afrika fili ise kara hayvanlarının yaşayan en irisi olarak bilinir. Ağırlığı 8 tonu ve omuz yüksekliği ise 3-4 metreyi bulmaktadır. Bir Hindistan filinin ağırlığına bakıldığında 5 ton, omuz yüksekliği bakıldığında 2,5-3 metre olduğu görülür. Kulakları Afrika fillerinden daha küçüktür. Fillerin tüm azı dişleri aynı anda çıkmaz.
Genellikle işlevsel olan bir tek azı dişi bulunur ve bu diş yıprandıkça yenileri gelir. Afrika fili 60 yaşına geldiği dönemlerde sonuncu olan altıncı azı dişini de kaybeder. Fillerin yaşam süresi ortalama 60-80 yıl kadardır. Fillerin birbirleri ile iletişim içinde olması onların topluluk hâlinde olmasını sağlar.
Ayaklarını vurarak, değişik sesler çıkararak genellikle 40-50 hertz arasında frekanslar ile iletişim kurarlar. Asya fillerinin anayurdu olarak Hindistan Yarımadası ve Asya’nın güney doğusu bilinir. Afrika fillerinin ki ise Sahra’nın güneyinde yer alan bölgelerdir. Eski zamanlarda cüce fil olarak ayrı bir tür kabul edilen hayvanların ise Afrika filinin yavruları olduğu ortaya çıkmıştır.
Filler, yoğun bitki örtüsüne sahip ormanlardan, çıplak savanlara kadar değişik yaşam ortamlarında görülür. Yaşlı olan dişilerin önderliğinde yaşayan küçük topluluklar vardır. Yiyeceğin bol olduğu bölgelerde daha geniş sürüler oluştururlar. Ancak erkekler dişilerden ayrı sürüler olarak yaşar.