24.08.2023 - 11:04 | Son Güncellenme:
Metrelerce uzunluğa ve kilolarca büyüklüğe sahip olan birçok farklı hayvan türü vardır. Bu hayvanların kimi karada kimi denizde kimi ise havada yaşar. Mavi balina, devasa filler, efsanevi kalamar, dev anakonda gibi hayvanların oldukça heybetli olduğunu söylemek mümkün.
Dünyanın En Büyüğü ve En Uzunu Onlar! Peki Nerede Yaşıyorlar?
Dünyanın en büyük hayvanları farklı türlerden ortaya çıkabilmektedir. Özellikle de denizde ve karada hüküm süren hayvanların boyutları birçok insanın hayal dahi edemeyeceği kadar büyük noktaya gelebiliyor.
Metrelerce uzun ve büyük olan bu hayvanlar, görsel olarak şahit olunduğunda insanları hayretler içinde bırakabiliyor. Bu bağlamda dünyanın en büyük ve en uzun hayvanların isimleri şu şekilde değerlendirilebilir;
Dünyanın en büyük hayvanı olarak bilinen Mavi balina, yaklaşık 33 metrelik boyu ve 150 ton ağırlığı ile dikkat çeker. Çoğunlukla tek başına ve ya anne-yavru şeklinde birlikte yaşarlar. Mavi balinanın diğer adı gök balina olarak geçer. 2-3 yılda bir gebelik yaşar ve yaklaşık gebelik süresi ise 1 yıl sürer. Bununla birlikte yeni doğmuş bir mavi balina 6-7 metre uzunluğunda ve yaklaşık olarak 30 ton ağırlığında olur.
Günümüzde de yaşamaya devam eden en büyük hayvan olan mavi balinanın en gelişmiş olanları 33 metre boya ve 150 ton ağırlığına ulaşmaktadır. Balinalar takımının dişsiz balinalar alt takımına dahil olan gök balinalar, Arktik Okyanus hariç tüm büyük denizlerde bulunur. Mavi balinalar ortalama 80 yıl yaşar. Doğal düşmanları ise insanlar ve katil balinalardır.
Mavi balinalar, tıpkı diğer büyük balıklar gibi zooplankton avlayarak beslenir. Renkleri mavi-gri karışımı olduğu için isimleri mavi balina olarak anılır. İspermeçet balinasından sonra gelen dünyanın en yüksek sesli olan ikinci hayvanı olma özelliğini taşır. Mavi balinanın başına yandan bakıldığı zaman yassı, üstten bakıldığında ise U şeklinde olduğu görülür.
Gök balinanın oldukça büyük ikiz soluk delikleri vardır. Bu deliklerden soluk verdiği esnada oluşan püskürtü ise 6 ila 12 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Boyun kısmında bulunan 60 ila 90 kadar oluklar gövdeye paralel olarak uzanır ve karnına dek uzanan bu oluklar sayesinde boğazı inanılmaz şekilde genişler. Böylelikle mavi balinanın beslenmesi kolaylaşır.
Dünyanın en büyük yaşayan hayvanı olan mavi balinanın sırt yüzgeci ise küçüktür ve genel olarak dalış yaptığı zaman görülür. 3-4 metre uzunluğundaki göğüs yüzgeçleri vardır. Kuyruk yüzgeci düz gri renktedir ve geniş, üçgen biçime sahiptir. Arka kenarı düzgündür. Genel olarak bir Mavi balina, 140 tonu geçebilir.
Dinozorlar çağında yaşadığı bilinen Argentinosaurus, en büyük canlıdır. Ancak bu canlının bile ağırlığının en fazla 90 tona ulaşabildiği düşünülmektedir. Günümüzde yaşayan devasa boyutlara sahip olan mavi balinaların ise ölçülmesi oldukça zordur. Avcılar tarafından avlanarak öldürülen gök balinalar kesinlikle bir bütün olarak getirilemez.
Taşınabilir parçalar halinde kesilerek ölçülmüştür. Bu doğrultuda parçalama sırasında kaybolan kan ve sıvıların ağırlığı hesaba katılamadığı için ağırlık hakkında çıkan sonuçlar gerçeğinden oldukça eksiktir. Kayıtlara göre en büyük mavi balinalar ortalama 45 metre uzunluğa sahiptir ve 300 ila 450 ton ağırlığındadır.
Amerikan Ulusal Deniz Memelileri Laboratuvarı araştırmacıları, 30 metre bir mavi balinanın ağırlığının ortalama 250 tondan fazla olacağını belirtmektedir. UDML’nin ise bugüne kadar ölçebildiği kesin olan ağırlık 177 ton ve 29,9 metre uzunluğundadır.
Karada yaşayan en büyük hayvanlar ise filler olarak karşımıza çıkar. Filler hayvanlar âleminin ‘hortumlular’ türüne ait bir ailedir. Bu ailenin günümüzde yaşayan iki türü vardır. Bu türler Asya fili ve Afrika filidir.
Afrika fili ise kara hayvanlarının yaşayan en irisi olarak bilinir. Ağırlığı 8 tonu ve omuz yüksekliği ise 3-4 metreyi bulmaktadır. Bir Hindistan filinin ağırlığına bakıldığında 5 ton, omuz yüksekliği bakıldığında 2,5-3 metre olduğu görülür. Kulakları Afrika fillerinden daha küçüktür. Fillerin tüm azı dişleri aynı anda çıkmaz.
Genellikle işlevsel olan bir tek azı dişi bulunur ve bu diş yıprandıkça yenileri gelir. Afrika fili 60 yaşına geldiği dönemlerde sonuncu olan altıncı azı dişini de kaybeder. Fillerin yaşam süresi ortalama 60-80 yıl kadardır. Fillerin birbirleri ile iletişim içinde olması onların topluluk hâlinde olmasını sağlar.
Ayaklarını vurarak, değişik sesler çıkararak genellikle 40-50 hertz arasında frekanslar ile iletişim kurarlar. Asya fillerinin anayurdu olarak Hindistan Yarımadası ve Asya’nın güney doğusu bilinir. Afrika fillerinin ki ise Sahra’nın güneyinde yer alan bölgelerdir. Eski zamanlarda cüce fil olarak ayrı bir tür kabul edilen hayvanların ise Afrika filinin yavruları olduğu ortaya çıkmıştır.
Filler, yoğun bitki örtüsüne sahip ormanlardan, çıplak savanlara kadar değişik yaşam ortamlarında görülür. Yaşlı olan dişilerin önderliğinde yaşayan küçük topluluklar vardır. Yiyeceğin bol olduğu bölgelerde daha geniş sürüler oluştururlar. Ancak erkekler dişilerden ayrı sürüler olarak yaşar.
Anakonda türünün en büyük ve en uzunu Yeşil anakondadır. Eunectes murinus olarak da bilinen boagiller familyasından gelen yeşil anakonda Venezuela, Bolivya, Guyana ve Kolombiya'da yaşar. Kendi türü içerisinde dünyanın en büyük ve en uzun yılan türü olarak karşımıza çıkar.
Yaygın anakonda, su boası ve ya sadece anakonda olarak da bilinir. Bilinen en büyük örneği ise 2000 yılında keşfedilmiştir. 5,21 metre uzunluğunda olan ve 97,5 kg gelen bir dişi yeşil anakonda idi.
Dünyanın en büyük kuşu olarak bilinen hayvan, devekuşudur. Her ne kadar savunmasız görünse de aslında gayet güçlüdür. Bir saatte çok rahat 60 km hızla koşabilir. Bu demek oluyor ki bir yarış atından bile daha fazla sürat alabilmektedir. Boyu 2.75 metreye kadar uzanabilen deve kuşlarının kütleleri ise genellikle 63 – 130 kg arasında değişebilmektedir. Ender olarak bazı erkekler ise 156 kiloya kadar çıkabilir.
Devekuşları sadece iki ayak parmağına sahip tek kuştur. Bu parmaklar üzerinde keskin tırnaklar bulunur. Devekuşundan gelen anı bir tekme tehlikelidir ve ölümcül olabilir. Koşmaktan oldukça yoruldukları zaman dahi bacak kasları son derece güçlüdür. Bu nedenle devekuşları aslanlara nadiren yem olmaktadır.
Dev kalamar yaklaşık olarak 19 metreyi bulabilmektedir. Sahip oldukları uzunluğun önemli bir kısmını ise kafalarına bağlı olan 2 adet kola borçludur. Ölçülen en yüksek ağırlık genel olarak dişi ve erkeklerde değişiklik göstermektedir. Bu nedenle dişi kalamarlarda 275 kg, erkek kalamarlarda ise 150 kg kadar olmaktadır.
Dev kalamar dünyadaki en büyük gözlerden birine sahiptir. Öyle ki bir gözünün çapı 30 cm olabilmektedir. Beslenirken avını yakalamak adına kullandığı kolların üzerinde yüzlerce vantuz yer alır. Avını vantuzların etrafındaki küçük dişlerle ve vantuzların emici kuvveti ile yakalayarak ağzına doğru çeker.
Kendi doğal ortamındaki tek düşmanları kaşalot balinalarıdır. Dev kalamarlar vücutlarında bulunan amonyak fazlalığı sebebi ile insanlar tarafından eti makbul görülmemektedir. Bu nedenle çok fazla avlanmaz.