Taze sebzeler, doğal olarak dondurulmuş olanlara göre daha lezzetlidir. Ancak taze sebzelerin besin değeri her zaman daha faydalı değildir. Birçok kişi taze tüketildiğinde sağlık faydalarından daha çok yararlanacağını düşünebilir.
Ancak sebzeler dalından koparıldıkları zaman besin değerlerinde düşüş olmaya başlar. Sebzelerdeki hücreler de canlı kalmaya çalıştıkları için daha fazla solunum gerçekleştirir.
Bu kayıp taze olduğunu düşündüğümüz sebzelerin depolama ve işleme sırasında oksijensiz kalmasıyla meydana geliyor. Ancak besin kaynakları tamamen sağlıksız değil, sadece tüketildiği zaman önemli.
Sebzeleri en sağlıklı şekilde tüketmek istiyorsanız, toplandıktan sonra kısa bir süre içinde kullanmanız gerekir. İçindeki sağlıklı maddeler böylece vücuda geçer. Fakat bekleme süresi artıkça yararlı maddeler sebzeleri bırakabilir.
Taze sebzelerdeki besin miktarının fazla olduğu düşünülse de dondurulmuş sebzelerdeki besinler daha yüksek olabilir. Toplanır toplanmaz dondurulan sebzelerin besin değerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Dondurulmuş sebzelerin besin değerini kaybetmesi için haşlama işlemi uygulanmış olmalı.
Sebzeleri haşladıktan sonra dondurursanız içindeki vitamin ve mineraller kaybolur. Satın alınan dondurulmuş sebzelerin birçoğu haşlanmış olabilir. Haşlama işlemi, sebzelerde oluşan renk bozulmasının ve diğer bozulmaların önüne geçmek için yapılabilir.
2015'te yapılan bir araştırmanın sonuçlarında havuç, ıspanak, bezelye ve brokolinin saklanma koşullarında vitamin kaybına rastlanmamış. Ancak dondurulmuş taze fasulye ve mısırın taze haline göre daha yüksek C vitamini değerine sahip olduğu ortaya çıkmış.