13.03.2025 - 13:06 | Son Güncellenme:
Buzluğa attığınız bir ürünü uzun bir süre dondurucuda saklamayı ve sonrasında yeniden tüketmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bir gıdanın dondurulabilir olması onun çözündüğünde sağlık için yararlı olacağı anlamına gelmiyor.
Ispanak, kara lahana ve marul gibi yapraklı yeşillikler genellikle raf ömürlerini korumak için dondurulur. Ancak yüksek su içerikleri nedeniyle dondurma, çözüldükten sonra lapa haline gelmelerine ve dokularını kaybetmelerine neden olabilir. Ayrıca uzun süreli dondurmadan sonra lezzetleri ve besin değerleri de düşebilir.
Renk, lezzet ve besin değerlerini korumak için yapraklı yeşillikleri dondurmadan önce haşlamayı denemelisiniz. Yine de, haşlanan yeşillikleri altı aydan uzun süre dondurulmuş olarak saklamamalısınız.
Eti dondurucuda saklamak kullanışlı olabilir ancak dondurucunuzdaki et türlerinin ve orada ne kadar süredir bulunduklarının farkında olun. Kıyma, sosis ve yağlı et parçaları, bütün et parçalarından çok daha hızlı kalite kaybeder.
Bu etlerdeki yağ, dondurulduğunda bile zamanla bozulabilir. Kıyma veya daha yağlı et parçalarını dondurulduktan sonraki üç ila dört ay içinde tüketmeyi hedefleyin. Öte yandan düzgün bir şekilde sarılırsa, bütün dana, domuz, kuzu veya tavuk parçaları dondurucuda bir yıla kadar lezzetini ve dokusunu koruyabilir.
Yapraklı yeşillikler gibi, bazı meyvelerdeki yüksek su içeriği çözüldüğünde hoş olmayan dokusal değişikliklere neden olabilir.
Meyvedeki hücreler dondurulduğunda patlar ve çözüldükten sonra lapa, hoş olmayan bir kıvama gelir. Uzmanlar karpuz veya kavun gibi meyveleri yalnızca iki aya kadar dondurmayı veya sadece taze olarak tüketmeyi öneriyor. Çilek gibi diğer meyveler çok iyi dondurulur ve hatta bir yıla kadar dayanabilir.
Ekmek ve fırınlanmış ürünler dondurucuya koymak için uygundur ancak çok uzun süre dondurulursa lezzet ve dokularını kaybetmeye eğilimlidirler. Dondurucu ortamı zamanla ekmeği kurutabilir, bayatlamaya ve dondurucuda yanmaya neden olabilir. Dondurucuda ekmek saklamak için önceden dilimleyerek koymalısınız. Böylece her seferinde yalnızca ihtiyacınız olanı alıp üç ila altı ay içinde kullanabilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler, etler, su içeriği yüksek meyveler, süt ürünleri içeren yiyecekler ve fırınlanmış ürünler gibi bazı dondurulmuş gıdalar düşündüğümüzden daha çabuk bozulabilir. Gıdalarınızın çabuk bozulmasını önlemek için, uygun şekilde dondurucuda saklamak, gıdalarınızın ömrünü uzatmanıza yardımcı olabilir.