Bruselloz; sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan ve bu hayvanların ürünlerinden (süt, peynir vb.) insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Halk arasında koyun hastalığı, peynir hastalığı gibi isimlerle de bilinmektedir. Hastalık; ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde daha sık görülmekle birlikte bütün bölgelerde gözlenmektedir.
Hastalığın belirtilerinde ateş en sık görülen semptom olup gece terlemesi, huzursuzluk, kas ve eklem ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, baş ağrısı, ateşe eşlik eden bulgulardır. Kronik hale geçtiğinde kemik, beyin- omurilik ve karaciğer etkilenebilir. Uygun tedavi edildiği takdirde ölümcül değildir.
• Kaynağı belli olmayan hayvansal ürünler tüketilmemelidir.• Pastörize edilmiş veya iyice kaynatılmış sütten yapılan ürünler (peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma gibi) tercih edilmelidir.• Salamura peynirler en az 3 ay bekledikten sonra tüketilmelidir.• Sık sık düşük ve ölü doğum yapan hayvanlar hemen bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir.• Atık yavrulara, yavru zarlarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
Tedavide uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Kombine antibiyotik tedavileri önerilebilir.