21.02.2025 - 16:58 | Son Güncellenme:
Dondurulmuş patatesleri çıtır çıtır ve lezzetli bir şekilde kızartmak için birkaç yöntem kullanabilirsiniz. Özellikle pratik işlemler için tercih edilen patatesler çözdürülünce nasıl kızarır?
Dondurulmuş patatesleri kızartmadan önce kesinlikle çözdürmemelisiniz. Çözülen patatesler fazla su salar ve yağa atıldığında çıtırlaşmak yerine lapa gibi olur. Fazla su nedeniyle yağ sıçrar ve kızartma süreci tehlikeli hale gelir. Direkt kızgın yağa atıldığında, dışı hızla çıtırlaşır ve içi yumuşak kalır.
Dondurulmuş patatesleri dışı çıtır, içi yumuşak olacak şekilde pişirmek için ilk olarak fındık yağı kullanmaya özen gösterin. Zeytinyağı, yüksek sıcaklıkta yanabilir ve patateslerin daha acı bir tada sahip olmasını sağlar.
Yağ yeterince kızgın olmazsa, patates fazla yağ çeker ve çıtırlaşmaz. Sıcaklık 180 dereceye ulaştığında kızartabilirsiniz. Yağın kızıp kızmadığını anlamak için bir patates parçasını yağa atın. Hemen üste çıkıyorsa, kızartmaya hazır demektir.
Patatesleri azar azar ekleyin. Çok fazla patates koyarsanız, yağın sıcaklığı düşer ve patatesler çıtırlaşmaz. Tahta kaşık kullanarak arada karıştırın, böylece daha eşit bir şekilde pişebilirler. İnce kesilmiş patatesler için 3-4 dakika, kalın kesilmiş patatesler için 5-6 dakika kızartmanız yeterlidir.
Kızartma yapmak istemiyorsanız veya daha sağlıklı bir yöntem arıyorsanız, fırında dondurulmuş patates pişirebilirsiniz. İlk olarak fırını 200 dereceye kadar ısıtın. Ardından patatesleri yağlı kağıt üzerindeki tepsiye dizin. Biraz sıvı yağ gezdirdikten sonra 30 dakika boyunca pişirebilirsiniz.
Son yıllarda airfryer, mutfakların en popüler yardımcılarından biri. Eğer patates kızartmasını çok daha az yağ ile çıtır çıtır yapmak istiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Makineyi 200 dereceye ısıtıp patatesleri airfryer sepetine koyun. Üzerine yağ attıktan sonra 15-20 dakikada pişecektir.