Yoğun kalsiyum içeren süt, yoğurt, peynir ve ayran gibi gıdaların diş gelişimi için yoğun tüketilmesi gerekir.
Havuç, patates ve brokoli; A vitamini deposu olduğundan tüketimi sonucu diş üretim mekanizması desteklenir.
Yoğun karbonhidrat içeren gıdalar diş çürüğüne yatkınlığını artırır.
Diş çürüğüne sebep olan 3 çeşit bakteri türü vardır. Bu bakterilerin tek tüketim kaynağı karbonhidratlardır.
Diş bölgesinde temizlenmeyen karbonhidrat artıklarını kullanan bu bakterilerin çıkardığı asit sonucu dişlerimiz çürümeye başlar. Bu sebeple çikolatalar, lokum ve benzeri yapışkan gıdalar diş çürümesini hızlandırır.
Karbonhidrat vücudun temel enerji kaynağı olmakla beraber kaliteli karbonhidrat tüketiminden (yulaf, tahıl, sebzeler) kaçınılmamalıdır. Aksine lif içeren bu grup karbonhidratlar ağız içinde yoğun çiğnendiğinden dişleri temizleyerek tükürük akış hızını artırır.
Tükürük dişleri temizleyen ve çürümesini engelleyen bir yapıdır. Şekersiz sakız tüketimi tükürük akış hızını arttırarak dişleri temizler. Ancak yoğun kullanımı kas ağrılarını tetikleyebilir.