03.03.2017 - 14:06 | Son Güncellenme:
Dilin üst kısmı küçük nodüller ve papillerden oluşur. Yediğimiz gıdaların parçaları bazen dilde bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler dilde yer alan dokuların arasına yerleşerek iltihap oluştururİltihabın oluşumu sonucunda dilde beyazlık meydana gelir. Bu beyazlık kimi zaman enfeksiyon belirtisi kimi zamanda ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Beyaz dilin en yaygın belirtisi dehidrasyondur. Kuru bir ağız bakterilerin kısa sürede üremesine neden olur. Diş fırçalarken dili de fırçalamak beyaz dil gelişme riskini azaltacaktır. Ayrıca dilin düzenli temizlenmemesi halinde mantar oluşumu meydana gelebilir. Oluşan bu mantarlar zamanla diş etleri, bademcikler ve boğazın arka tarafına yayılabilir.
,-Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen enfeksiyonlar, -Ateşli hastalıklar -Maya enfeksiyonu (dilde mantar oluşumu)-Alkol ve sigara kullanımı-Kalp hastalığı ve baharatlı yiyecekleri çok fazla tüketmek diğer önemli faktörler arasında yer alır.
Probiyotikler Oral pamukçuk ve iltihaplı beyaz dil, bağırsağınızdaki sağlıklı bakteri miktarının az olduğuna işaret ediyor olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için bol miktarda probiyotikli gıdalar tüketmek gerekir.Probiyotikli gıdalar, bağırsaktaki yararlı bakterilerin oluşumunu sağlar ve dilde oluşan beyaz lekerin tedavi edilmesini sağlar.
Hindistan cevizi yağı, bakterilerin ağızdan atılmasını sağlayacak en önemli yöntemdir. Yapılan araştırmalar, Hindistan cevizi yağının ağızda oluşan mikroorganizmaların azalttığını göstermiştir.Bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını ağzınızda 10 dk bekletin ve tükürün. Ağzınızı ılık suyla yıkadıktan sonra dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayabilirsiniz.