Yukarıda sayılan maddelerden 3 veya daha fazla belirti hissediyorsanız muhakkak rutin kan tetkiklerinizi yaptırarak doktor muayenesinden geçmeli ve beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz.
Peki, "Bu belirtiler yok ama demirden zengin nasıl besleneceğimi öğrenmek istiyorum" derseniz işte yolları...
Yumurtayı C vitamininden zengin maydanoz, tere gibi besinlerle tüketmeniz hem içerisindeki demir emilimini artırır hem de bağışıklık sisteminizi korumanıza destek olur.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar; A ve B vitamini ile yüksek oranda demir içerirler.
Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman demir deposu haline gelirler.
1 tatlı kaşığında 1 mg demir bulunan pekmezi, C vitamini yüksek olan kivi veya portakal ile birlikte tükettiğiniz zaman demir emilimi artar.
Ancak yüksek kalorisinden dolayı porsiyon kontrolü yapmayı unutmayın!
Erkekler için 10 mg, kadınlar için 18 mg, gebelik dönemi için 27 mg, emzirme dönemi için 18 mg, ergenlik dönemi için 15 mg’dır.
4 adet köfte(120 g)= 3,6 mg
1 adet yumurta ile menemen= 1.6 mg
1 porsiyon etsiz kuru baklagil yemeği (60 gr)= 4 mg
100 gr yeşil salata= 5 mg
1 yemek kaşığı üzüm pekmezi= 1 mg
3 adet kuru kayısı= 2,1 mg
10 gr badem/fındık /ceviz= 0,4 mg