09.12.2024 - 11:23 | Son Güncellenme:
Davlumbazı olan herkes için muhtemelen en kirli nokta orasıdır. Mutfağınızdaki dumanı ve kokuları tahliye ederek işini yaparken, davlumbazınız ne kadar iyi yapılmış olursa olsun çok çabuk kirlenebilir. Temizlemek de çok zor olabilir.
Pek çok kişi, davlumbazın temizliğini atlıyor çünkü tezgah gibi noktalardan çok daha az dikkat çekiyor ve unutuluyor. Haftalarca, hatta aylarca temizlenmeyen davlumbazınız, mutfağınızın temiz ve düzenli estetiğini tamamen bozacak donuk, kirli ve yağlı bir görünüm kazanabiliyor.
Bunun çözümü oldukça şaşırtıcı olabilir. Kimyasal temizleyiciler veya diğer süslü solüsyonlar kullanmak yerine bitkisel yağlarla mükemmel bir temizlik yapabilirsiniz. Temiz, kuru bir beze birkaç damla damlatın ve ardından davlumbazın yüzeyini onunla silin. Sadece birkaç silme işlemiyle yüzeyin tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Davlumbazınızdaki inatçı kirleri çıkarmak için bitkisel yağ kullanmak başta verimsiz görünebilir. Davlumbazınızın emdiği şeyin büyük bir kısmı yemeklik yağ dumanı olduğu düşüldüğünde kulağa çok mantıksız gelse de çivi çiviyi söker kuralı burada devreye giriyor. Bu kullanışlı numaranın ‘benzer benzeri çözer’ ifadesiyle özetlenen bilimsel bir açıklaması da var.
Davlumbazlarda biriken kirli tabaka, öncelikle zamanla bir araya toplanmış yağ ve toz parçacıklarının karışımı olur. Bitkisel yağ lipit bazlı olduğundan, davlumbazda biriken yağ gibi diğer lipitleri doğal olarak kolayca çözebilir. Davlumbaza bir miktar bitkisel yağ uyguladığınızda, kirin etrafında bir kaplama oluşturarak yüzeyden gevşemesine yardımcı olur.
Bitkisel yağ ile temizlemenin ekstra bir gizli faydası daha var. Davlumbazınız paslanmaz çelikten yapılmışsa, yemeklik yağ kullanmak, davlumbazınızın parlaklığını ilk günkü haline döndürebilir. Tıpkı bir dökme demir tavayı korumak için yağladığınız gibi, aynı prensip davlumbazınız için de geçerli. Yağ, yalnızca görünümünü iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda onu kir ve parmak izlerine karşı koruyan parlak, koruyucu bir katman da oluşturur.