16.02.2025 - 12:21 | Son Güncellenme:
Sabah insanı kulübüne katılmayı denemeden önce, kendinize neden sabah insanı olmak istediğinizi sorun. Sessiz bir mutfakta çay yudumlamak için birkaç dakika mı istiyorsunuz?
Yoksa kahvaltı hazırlamak, egzersiz yapmak veya sadece kapıdan çıkarken daha az aceleci hissetmek için bir şans mı istiyorsunuz? Niyetiniz ne olursa olsun, sabah insanı olma nedenlerinizi belirlemenin değişimi gerçekleştirmek için anahtar olduğunu unutmayın.
Uzmanlar yorgun veya motivasyonsuz hissettiğinizde sabah erken uyanmanın size ne kadar iyi hissettireceğini düşünmenizi ve bunu kendinize motivasyon olarak her sabah hatırlatmanız gerektiğini söylüyor.
Uyanmak için bir alarm kurduğunuzda, erteleme düğmesine basmamak için elinizden geleni yapın. Kendinizi ne kadar kötü hissederseniz hissedin alarmınız çaldığında kaçın.
Hedefiniz yedi saat uyumaksa, gece yarısından daha erken yatağa girmeyin. O zamana kadar uyanık kalmanın zor olabileceğini ve muhtemelen birkaç zor gün geçireceğinizi unutmayın. Ancak bundan sonra, homeostatik uyku dürtünüz (yani, vücudun doğal uyku ihtiyacı) devreye girecek ve vücudunuz yeni programa uyum sağlayacaktır.
İçsel vücut saatlerimiz doğrudan ışıktan etkilenir, bu nedenle gün içinde bol miktarda ışığa maruz kalmanız sabah insanı olmanız için önemlidir. Uyandığınızda, kahvenizi verandada veya güneşli bir pencerenin yanında yudumlayın. Ya da hava uygunsa, sabahın ilk saatlerinde hızlı ve kolay bir yürüyüş için dışarı çıkın.
Hem ışığa maruz kalma hem de fiziksel aktivite beyninizin ve vücudunuzun uyanmasına yardımcı olacak ve sonuç olarak sabahı daha keyifli hale getirecektir.
Uyku kaliteniz ne kadar düşükse, sabah uyanmanız o kadar zor olur. Kendinize bir iyilik yapın ve yatmadan altı saat önce kafein almaktan kaçınmak da dahil olmak üzere sağlıklı uyku hijyeninin birkaç temel kuralını izleyin.
Yatmadan hemen önce kafein içmek uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabilir. Bunu yaparken, gece içkisinden uzak durun. Sabahları erken uyanmak için uyku hijyeni alışkanlıklarınıza da dikkat etmelisiniz.
Uyku hijyeni için en önemli olan şey odanızı karanlık ve serin tutmak, gürültü kirliliğini engellemek için vantilatör veya nemlendiriciler kullanmak ve yatmadan önce mümkün olduğunca uzun süre ekran başında kalmaktan kaçınmaktan geçer.