11.06.2024 - 11:39 | Son Güncellenme:
Hava sıcaklığı arttığında, birçok insan serinlemek için buzlu içeceklere yöneliyor. Birçok ülkede yıl boyunca vazgeçilmez olan sıcak çaylar da öne çıkan içeceklerden olabiliyor. Çünkü kimilerine göre sıcak günlerde sıcak çay ferahlatıcı olabiliyor. Geleneksel Çin tıbbında, bazı çayların sıcak tüketildiklerinde bile serinletici özelliklere sahip olduğu söyleniyor. Peki bu ne kadar gerçek?
Yapılan araştırmalarla sıcak içeceklerin vücut üzerinde serinletici bir etkisi olabileceği ortaya çıktı.. King’s College London’da termoregülasyon üzerine çalışan farmakoloji profesörü Peter McNaughton, “Sıcak içecekler sizi gerçekten serinletebilir” derken Life Science’a göre dışarısı çok nemli değilse, sıcak bir içecek içmek vücudunuzun ısısının düşmesine yardımcı oluyor.
McNaughton, tüm sıcakkanlı hayvanlar gibi insanların da sabit bir vücut sıcaklığı korumak için sürekli olarak havaya uyum sağladıklarını söylüyor. McNaughton’a göre, sıcak içeceklerin ve acı biberlerin sinirlerimizde vücudun soğuması gerektiğini söyleyen ‘TRPV1’ adlı bir reseptörü aktive ediyor ve insanı terletiyor. Ciltte ter birikmesi rahatsız edici olsa da bir vantilatör veya esinti olması terin ısıyla birlikte buharlaşmasına yardımcı oluyor.
Genel olarak hayatımız terlemeye bağlı. Terleme, en azından kuru sıcakta, insanların Dünya’da belgelenen en yüksek sıcaklıklarda, hayatta kalmasına yardımcı olabiliyor. Ter, yüksek nem durumunda vücut ısısını azaltmada daha az etkili. Çünkü hava zaten su buharı ile dolu ve deriden çok fazla ter emmiyor. Bu nedenle, daha yüksek nemde, yaşanabilir sıcaklık çok daha düşük oluyor.
Acta Physiologica dergisinde 2012’de yayınlanan bir araştırmaya göre, ter tamamen buharlaştığında, sıcak içeceklerin insanları geçici olarak serinletmeye yardımcı olabileceği sonucuna ulaşıldı.