Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
Daha sonra kabı sarsmadan yavaşça içindeki suyu boşaltın ve çilekleri tekrar musluğun altında yıkayın.
Kabın içerisine tekrar su doldurup içine biraz limon sıkın. Limon çilekte bulunan zararlı bakterileri öldürecektir.
Suyun içinde çilekleri tekrar yavaşça ovalayarak sudan alın. Bu sayede çilekleri dezenfekte etmiş olursunuz.
Çilek temizliğindeki en önemli püf noktası, çileğin çok uzun süre suyun içerisinde bekletilmemesidir.
Çünkü çilek süngerimsi yapısı nedeniyle çok fazla su çekebilir, bu da yapısının bozulmasına yol açar.
Çilek, bol miktarda demir ve fosfor içerir. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengindir.
Çilek güçlü bir antioksidandır, bağışıklığı güçlendirir. Son dönemde yapılan araştırmalar kansere yakalanma ve kanserden ölme riskini azalttığını ortaya koymuştur.
Kolesterol düşürücü etkisi sayesinde damar tıkanıklığını önler.
Cildin nem dengesini sağlayarak pürüzsüz ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Sindirim sistemine bağlı olarak gelişen ağız kokularını giderir.
Çileğin içerisinde fazlaca şeker bulunur, bu nedenle kontrollü bir şekilde tüketilmesi çok önemli. Çileği şekerle birlikte tüketmeyi tercih etmemekte fayda var.
Ayrıca çilek alırken iri olanlarını tercih etmekten mümkün olduğunca kaçının. Maalesef birçok meyve ve sebzede olduğu gibi çileğin çabuk olgunlaşabilmesi ve daha fazla verim alınabilmesi için de yetiştirilirken hormon kullanılabiliyor.