02.02.2017 - 13:14 | Son Güncellenme:
Çıban, vücutta cilt yüzeyinde oluşan genellikle sırtta, kolda ve kasıkta meydana gelen oluşumlardır. Normalde çıbanlar, tehlikeli olmasa da tedavi edilmediklerinde tehlikeli bir hal alabilir.Genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkan çıbanlar, bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Halk arasında ‘’arpacık’’ diye adlandırılan bu hastalığın en büyük nedeni ciddi bir boyuta ulaşan A vitamini yetersizliğidir.Cildi kuru ve egzamaya yatkın olanlarda göz çıbanı daha fazla oluşum gösterir. Bir hafta geçtiği halde iyileşmeyen arpacık için mutlaka uzman bir hekime danışılması gerekir.
Bu tür çıbanlar erkekte kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Makat bölgesinde çıkan çıban, % 90 oranında makat kanalının salgı bezindeki tıkanma ve iltihaplanma sonucunda gelişir. % 10 kadarı kalın bağırsak iltihaplarında, aşırı ishal durumundan dolayı meydana gelmektedir.Dolayısıyla makat bölgesinde çıkan çıban, ciddi bağırsak enfeksiyonlarının var olduğunu gösterebilir.Düzgün tedavi edilmedikleri takdirde tekrarlama riski çok fazladır.
Kalçada sürekli olarak çıkan çıban şeker hastalığı habercisi olabilir. Tipik bir görünümü olduğundan gözle görülebilir. Kişide kaşıntılı hastalıkların olması, aşırı kilolu olma, şeker hastalığı ve kanser tedavisi almış olan hastalarda daha sık görülmektedir.Kalçada çıkan çıbana kesinlikle dokunulmamalıdır. Sürekli kaybolup tekrarlıyorsa muhakkak uzman bir hekime başvurumalıdır.
Koltuk altında çıkan çıban, vücudun her yerinde çıkabilen iltihaplı lezyonlardır. Bu tür çıbanlar genellikle yağ bezelerindeki iltihaplanma nedeniyle kendini gösterir. Tedavi edilmezse bulaşıcı bir hal alır ve vücudun bağ dokularına yayılım gösterir.PembeNar özel...Serpil Dokurel