22.10.2024 - 12:53 | Son Güncellenme:
Bozuk kıyma nasıl anlaşılır merak ediyor ve elinizdeki kıymanın kullanım tarihi geçmemiş olmasına rağmen onu kullanıp kullanmama konusunda ufak da olsa bir şüphe yaşıyorsanız haberimiz tam da size göre. Bahsedeceğimiz pratik yöntemleri uygulayarak kıymanın bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz.
Kıymanın bozulup bozulmadığına dair ilk ve en net bilgiyi rengine bakarak alabilirsiniz. Uzun süre bekleyen kıyma, parlak kırmızı rengini kaybetmiş ve grileşmeye başlamış olur. Eğer kıymanızın rengi neredeyse tamamen gri/soluk ise artık kullanmamanız sağlığınız için daha iyi olabilir.
Kıymanın rengine baktığınızda bozulup bozulmadığını tam olarak anlayamadıysanız size bir önerimiz daha var. Dokunarak test edebileceğiniz kıyma, eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde yapışkan, cıvık bir his veriyorsa, sıvı ya da yumurta akı gibi uzayan bir kalıntı bırakıyorsa kıymanız bozulmuş demektir. Taze kıymayı ellerinizle bastırdığınızda parça parça olur ve elinizde yapışkan, uzayan bir sıvı, doku bırakmaz.
Bozuk kıymayı anlamanın en iyi yollarından biri de onu koklamaktır. Sadece koklayarak dahi kıymanın bozulup bozulmadığı kolayca anlaşılabilir. Çünkü bozuk kıyma, taze kıyma gibi kokmaz, ekşimsi, hatta bozulmanın ileri seviyelerinde ise kesif bir kokusu yayar. Eğer kıymadan her zamankinden farklı bir koku alıyorsanız şüpheleriniz sizi yanıltmıyordur.
Kıymanızı yeni aldıysanız ve bozulmadan olabildiğince uzun süre saklamak ya da onu güvenle tüketmek istiyorsanız uygulamanız gereken bazı adımlar var. Ancak ilk ve en önemli detay, aldığınız kıymanın paketinin delik, yırtık, çizik olmadığı.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli ancak 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmayın.
Buzdolabında bekletebileceğiniz uygun sıcaklık ise 4 derece veya daha altında olmalıdır. Eğer 2 gün içinde tüketmeyecekseniz kıymayı buzdolabında değil buzlukta saklamanız gerekir. Buzlukta eğer uygun şartları sağladıysanız yaklaşık 3 ila 4 ay boyunca güvenle saklayabilirsiniz.