18.12.2024 - 17:28 | Son Güncellenme:
Kaymak, süt kaynatılırken oluşan yağlı tabakanın toplanmasıyla elde edilir. En bilinen kaymak türleri arasında manda kaymağı, inek kaymağı ve koyun sütünden yapılan kaymak yer alır. Ancak bu türleri doğru muhafaza etmek gerekir. İşte kaymağı saklamanız için dikkat etmeniz gerekenler.
Kaymağı aldığınız anda tüketmeyecekseniz hemen uygun bir kaba alıp saklamaya başlamalısınız. Ne kadar erken saklarsanız, o kadar uzun süre taze kalır. Üstelik bu besin, sıcağı hiç sevmez. Sıcaklık, kaymağın ekşimesine ve küflenmesine yol açar. Mutlaka serin bir yerde ya da buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir.
Kaymağı saklarken havayla temasını mümkün olduğunca azaltmanız gerekir. Bunun için kapaklı cam kaplar veya kilitli poşetler kullanabilirsiniz. Tüketirken bıçak, kaşık ya da çatalların temiz olmasına dikkat edin. Aksi olduğunda çok çabuk bozulabilir.
Kaymağı kısa süreli saklayacaksanız buzdolabı en mantıklı seçenek olabilir. Kaymağı alır almaz hava almayan cam bir kaba veya kapaklı plastik bir kaba yerleştirin. Üzerini streç filmle kapatabilirsiniz, böylece havayla teması olmayacaktır. Buzdolabının sebzelik kısmına koyabilirsiniz. Kullandığınız gereçlerin temiz ve kuru olmasına dikkat edin.
Kaymağı daha uzun süre saklamak istiyorsanız en etkili yöntem dondurmaktır. Dondurulmuş kaymak, aylarca taze kalabilir. Küçük porsiyonlara böldükten sonra saklamanız daha mantıklı olacaktır. Büyük porsiyonları dondurduktan sonra bölmeye çalışmak sizi zorlayabilir. Donmuş kaymağı tüketmek istediğinizde buzdolabının alt rafında çözülmesini bekleyebilirsiniz.
Eski dönemlerde kullanılan bir saklama alternatifi de tuzlama olarak bilinir. Bu yöntemle kaymağın yapısı biraz değişse de bozulmadan kalabiliyor. Buzdolabı kullanmak istemeyenler, tuzlama yapmayı deneyebilir. Bunun için kaymağın üzerine hafifçe tuz serpiştirin. Tuzlanan kaymağı bir cam kavanoza yerleştirin ve serin bir yerde muhafaza edin.
Kaymağı saklamak, diğer besinleri saklamaktan daha zorlayıcı olabilir. Bu besin, diğerlerine göre daha hassastır. Çok havasız kaldığında bozulabilir, ancak havayla temas ettiğinde de bozulmaya başlayabilir. Aralıklı olarak kontrol etmeniz gerekiyor.
Kaymak, özenle saklandığında lezzetini ve tazeliğini uzun süre koruyabilir. Eğer kısa sürede tüketmeyi planlıyorsanız buzdolabında, uzun süre saklamak istiyorsanız dondurucuda muhafaza etmek en doğrusudur.