28.11.2024 - 15:37 | Son Güncellenme:
Her bölgede farklı çeşitleriyle nam salan börekler, çıtır çıtır lezzetiyle bir defa tüketenlerin vazgeçemediği lezzetlerden biridir. Evde börek hazırlayan pek çok kişi, püf noktalarını öğrenerek daha lezzetli ve çıtır çıtır yapmayı hedefliyor. İşte börekçilerin gizli sosu.
Peynirli, patatesli, ıspanaklı, kaşarlı ve kıymalı gibi pek çok çeşidi olan böreğin neredeyse tüm çeşitleri sıklıkla tüketiliyor. Genellikle börekçiler, hazırladıkları yufkanın daha çıtır bir lezzete sahip olması için özel bir sos hazırlıyor.
Börek hazırlarken kullanılan ürünlerin hepsi, çıtırlığı ve lezzeti için oldukça önemli. Fakat bazı durumlarda ürünleri dengeli kullansanız bile, lezzeti istenen düzeyde olmayabiliyor. Bunun için teknik beceri ve ustalık tüyoları gerekir.
Börek hamurunun doğru açılması, yağlanması, katlanması ve pişirilmesi gibi aşamalar teknik becerilerdendir. Aynı zamanda pişirme sırasında dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Fırında kalış süresi bile dikkat gerektiren bir meseledir. Bu aşamalara dikkat ederek böreğinizin lezzetini artırabilirsiniz.
Teknik aşamalar dışında önemli aşçılık sırları da börek için etkili rol oynar. Böreklerde genellikle kullanılan iç harçların kalitesi ve tazeliği, tadını epey değiştirecektir. O nedenle kullandığınız malzemeleri mutlaka kontrol etmelisiniz. Usta aşçılar bu aşamaların hiçbirini atlamıyor. Üstelik daha çıtır bir börek elde etmek için özel bir sos hazırlıyor. İşte denemeniz gereken börek sosu.
Sodalı börek sosu, böreğin daha yumuşak ve kabarık olmasını sağlayan harika bir karışımdır. Sos için bir kasede 1 su bardağı süt, 1 şişe maden suyu, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 2 adet yumurtayı iyice çırpın. Sosun son kısmını böreğin üzerine döktüğünüzde nefis bir lezzet elde edeceksiniz. Hazırladığınız sosu börek aralarına fırça ile eşit miktarda sürmeyi unutmayın.
Malzemeler
- 8 adet yufka
Sosu için:
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tane maden suyu
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
Maydanoz
Çökelik veya beyaz peynir
Üzeri için:
- 1 tane yumurta sarısı
- Çörekotu
İlk olarak bir kabın içerisine sosu için yazdığımız tüm malzemeleri alalım. Ardından sofraya veya geniş tezgahın üzerine 1 tane yufkayı alıp hazırladığımız sostan kaşıkla dökelim ve fırça ile her yerine eşit sürelim. Ardından, bir yufka daha alıp sosladığımız yufkanın üzerine serelim. Aynı işlemi uygulayalım.
Harçları koyduktan sonra kenarlarını katlayıp saralım. Rulo haline getirdikten sonra bıçakla 4 eşit parçaya gelecek şekilde kesip tepsiye dizebilirsiniz. Yufka bitene kadar tüm işlemlere devam edin. Üzerine çörekotu serpiştirip, 180 derecelik fırında üzeri kızarana pişirebilirsiniz.