Az miktarda tuz kullanmayı, yemeklere tuz ilave ederken önce tatmayı, hazır gıda ve şarküteri ürünlerini az miktarda tüketmeyi alışkanlık haline getirin.Çok tuzlu beslenmenin tansiyon yüksekliğine, ödeme ve dolayısı ile ilerleyen dönemlerde böbrek hastalığına yol açabileceğini unutmayın. Günde alınması gereken tuz miktarı 2-3 gramken, ülkemizde günlük yaklaşık tuz tüketimi 18 gram civarında.Birçok besinin içinde çiğ veya pişmiş olarak, tuz bulunuyor. Bu nedenle yiyeceklere ek olarak tuz kullanmak sağlık açısından sorunlara neden olabiliyor.
Düzenli egzersiz yapın. Yaptığınız aktiviteler ile kalp damar sağlığınız olumlu yönde etkileniyor. Böylece uzun vadede böbrek sağlığımızda olumlu yönde etkilenecek.
Dengeli ve sağlıklı beslenin. Yaz ve bahar aylarının nimetleri olan sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketin. Katkı maddeli, hazır, işlenmiş gıdalar yerine bol miktarda sebze yiyebilir, meyvelerin suyu değil tercihen kendisini tercih edebilirsiniz.Ne kadar sağlıklı beslenip hedef kilolara yakın olursanız kan şekeriniz daha dengeli olacak ve uzun vadede böbrek sağlığınıza katkıda bulunacaksınız.
Sigara kullanmayın. Özellikle yaz aylarında alkol tüketimine dikkat edin. Alkol tükettiğiniz takdirde içtiğiniz su miktarını arttırın.
Karbonhidrat seçerken beyaz ekmek, pirinç, makarna, patates gibi glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini hızla arttıracak besinler yerine esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, yulaf ezmesi gibi düşük glisemik indeksli olanlar tercih edin.
Bilinçli ilaç kullanın. Ağrı kesici ve antibiyotik tipi ilaçları doktorumuza danışmadan kullanmayın.Özellikle ağrı kesicilerin yaz gibi sıcakla sıvı kaybettiğiniz günlerde böbrek üzerine daha fazla olumsuz etkilerinin olduğunu unutmayın.