31.05.2024 - 12:31 | Son Güncellenme:
Sebzeliklerde genellikle uzun süre yer alan patates zaman içerisinde yeşilleniyor.
Birçok kişi için zararsız görüldüğünden tüketilen bu patatesler ise ölümcül durumlara davetiye çıkarabilir. Peki nasıl?
Uzun süre bekletilen ve güneş altında kalan patatesler zaman içerisinde rengi sarıdan yeşile doğru dönmeye başlar.
Zararsız görünen bu madde aslında patatesin içindeki klorofil maddesinin arttığına işarettir.
Aynı zamanda yeşillenmeyle birlikte patates solanin de üretmeye başlar. Patatesin çiçeğinde çok yoğun bir şekilde bulunan solanin yüksek miktarda kimyasal bir zehir içerir.
Solanin ortaya çıkmak için güneş ışığına ve kloroplastlara ihtiyaç duyar. Böylece patatesin rengi yeşile doğru dönmeye başlar.
Böylece yeşillenen patateslerin zehirlenmeye yol açabileceği anlaşılabilir. Yeşil renk ne kadar yoğunsa zehirlenme riski de o kadar artıyor.
Üstelik patates zehirlenmesi kusma ve ishal gibi belirtilerin yanı sıra ölümcül durumlara da sebep olabilir.
Eğer yeşillenmiş patates tüketirseniz, ateş, mide krampları, baş dönmesi ve baş ağrısı, kusma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.