05.03.2025 - 12:54 | Son Güncellenme:
Diğer bitki bazlı süt türlerinden daha fazla karbonhidrat içermesine rağmen, yulaf sütü bağırsak bakterilerini beslemeye, sindirimi yavaşlatmaya ve genel kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olan bir prebiyotik lif olan beta-glukan içerir.
Yulaf sütünde ayrıca, bir tür bitki bileşiği olan lignanlar gibi diğer faydalı besinleri de bulmanız kaçınılmazdır. Yulaf sütü B12 ve riboflavin gibi B vitaminleri içerir; bunlar metabolizmayı ve bağışıklık sağlığını destekler.
Badem sütü, nötr tadı ve kremsi dokusu sayesinde yulaf sütünden sonra en çok tüketilen bitki bazlı seçeneklerden biridir. Tatlandırılmamış badem sütü karbonhidrat ve kalori açısından düşüktür.
Ayrıca badem sütü kalp sağlığına yararlı doymamış yağlar, bağışıklık sistemini güçlendiren E vitamini ve bir dizi iltihap önleyici fitonutrient açısından zengindir.
Orijinal süt ikamesi olan soya sütü, 1990'ların ortalarından bu yana hayatımızda. Amino asit profili açısından inek sütüne en çok benzemesinin yanı sıra aynı zamanda en hoş tada sahip.
Kalsiyum ve D vitamini bombası olan soya sütü kalp hastalığı, çeşitli kanserlere karşı korur ve kemik sağlığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
İlave şeker, kıvam arttırıcı, koruyucu madde veya diğer gizemli içerikler içeren seçeneklerden uzak durun. Porsiyon başına beş gramdan fazla protein içeren seçenekleri tercih edin. Kemik sağlığınız için porsiyon başına 250 miligram veya daha fazla kalsiyum içeren sütleri tercih edin.
Porsiyon başına 2 gramdan az doymuş yağ ve 15 miligramdan az diyet kolesterolü içeren süt bazlı sütler kalp sağlığı için en iyisidir. Karbonhidrat alımına dikkat edenler, daha düşük karbonhidrat içeriği için fındık bazlı sütleri veya ultra filtrelenmiş inek sütünü tercih edebilirler.