11.09.2023 - 10:57 | Son Güncellenme:
Uzmanlar, böbrek sağlığını korumak için yapılacak en mantıklı hareketin bazı besinlerden uzak durulması gerektiğini açıkladı. Günlük hayatta çeşitli yiyecekleri aşırı tüketmek, böbreklerin işlevini yitirmesine yol açar. Vücudun filtresi olan böbreklerin sağlıklı çalışabilmesi için bu besinlerden kaçınılması gerekiyor.
Günlük hayatta tükettiğimiz gıdaların miktarını, fazlalığını fark etmesek de yediğimiz andan itibaren vücuda olan etkilerini de almış oluyoruz. Üstelik bazı besinleri yalnızca bir kez tüketmek bile bunun için yeterli. İşte böbrekleri yoran, vücutta toksinleri artıran ve hastalıklara neden olan besinler.
Böbrekler, vücudun tuz dengesini sağlar. Ancak aşırı tuz tüketimi kişilerde kan basıncının yükselmesine neden olur. Vücuda alınan tuzun neredeyse hepsi böbrekler tarafından emilir.
Uzmanlar, tuz tüketimi kontrol altına alındığında pek çok hastalığın önlenebileceğini belirtiyor. Özellikle hipertansiyon, damar sertliği hastalıklarından korunmak mümkün. Tuz tüketimi, mide kanseri, böbrek problemleri, kemik erimesi, beyin damar rahatsızlıklarına yol açabilir.
Genellikle her tüketimde kullandığımız tuzun olabildiğince uzaklaştırılması gerekiyor. Peki tuzu tüketmeyince ne olur? Vücutta oluşan tuz eksikliği sağlık sorunlarının başlamasına neden olur mu?
İyotlu tuz, hormonların gerekli şeyleri alabilmesi için oldukça önemlidir. Hayatınızdan tuzu tamamen çıkarmak yine farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kandaki sodyum seviyesi azaldıkça ağız kuruluğu, baş dönmesi, mide bulantısı gibi semptomlar oluşabilir.
Hiç tuz tüketmemek kolesterol dengesinde büyük problemlere yol açabilir. Bu durum daha uzun vadelerde ortaya çıkabilir. Hiç tuz tüketmemek yerine, vücudunuzun ihtiyacı olan tuz seviyesini kendinize sağlayabilirsiniz.
Ancak aşırı tuz tüketimi, her koşulda böbreklerin iflasına ve önüne geçilemeyecek sağlık problemlerine neden olur. O nedenle tuzu ne kadar azaltırsanız sizin için o kadar faydalı olur diyebiliriz.
Et tüketmenin sağlığa olan birçok faydası olsa da fazla et tüketimi böbrekler için riskli bir durum. Hayvan proteinlerinin sindirilmesi diğer yiyeceklere göre daha zordur. Bu da böbreklerin normalden daha fazla çalışmasına neden olur.
Aşırı et tüketimi böbrek taşlarının ortaya çıkmasına yol açar. Et, ürik asit adı verilen asit üretimini uyaran yüksek miktarda pürin içerir. Bu da böbrek rahatsızlıklarını tetikler. Bu nedenle et tüketirken ölçülü olmakta fayda var.
Böbrek sağlığı denildiğinde neredeyse kimsenin aklında bir ihtimal olmayan muz da böbrekleri fazlasıyla tetikleyecek özellikler barındırıyor. Muz gibi yiyecekler yüksek potasyum seviyesiyle böbrek işlevini zorlaştırır. Özellikle böbrek rahatsızlığı olan kişiler için daha da zorlayıcı etkileri olabilir.
Özellikle muz, portakal, patates ve domateste normal seviyelerden daha yüksek potasyum değeri bulunur. Sağlıklı bir yetişkin vücudunda günlük 3.500 - 4.700 mg potasyum bulunmalı. Ancak bir muzda genellikle 537 mg potasyum vardır.
Süt ve süt ürünlerinin sağlığa mucizevi etkileri vardır. Ancak çok fazla süt, yoğurt ve peynir tüketmek kişilere zarar verebilir. İçerisinde bulunan fosfor, böbreklerin işlevini yerine getirmesini zorlaştırır.
Özellikle böbrekleri hedef alan fosfor, değeri yükseldiğinde böbreklerin iflasına sebep olabilir. Uzun vadelerde bu durum kemiklerin incelmesine, kırık risklerinin çoğalmasına ve kemik zayıflığına neden olabilir. Bu nedenle süt ürünlerini düzenli tüketmeniz gerekir.
Diyet listelerinin başında yer alan tam buğday ekmeği sağlığa ne kadar faydalı olsa da içerisindeki fosfor ve potasyum değeri aşırı tüketimlerde sorun çıkarabilir. Herhangi bir böbrek riski oluşturmamak için tam buğday ekmeği tüketirken daha dikkatli olabilirsiniz.
Özellikle yüksek tuz, yağ ve katkı maddesi içeren her türlü gıda böbrekleri olumsuz yönde etkilemeye yeterlidir. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmanız uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Aşırı çay ve kahve tüketimi de hem genel sağlığı bozan hem de böbrek hastalıklarını tetikleyen türden. Bu içecekler kan basıncını yükselterek böbreklerin hasar almasına yol açar. Günlük hayatta aşırı kafein tüketiminden kaçınmak en doğrusu olacaktır.
Böbrekler, vücudu atıklardan arındırarak tansiyonu ve kanı dengelemeye yarar. Ancak gün içerisindeki su tüketiminiz de böbrek işlevini fazlasıyla etkileyen bir faktör.
Gün içerisinde yeterli su içmediğinizde böbreklerde oluşan kan akışı yavaşlar. Bu da kanda zararlı toksinlerin birikmesine neden olur. Uzmanlar, böbreklerin işlevini yerine getirebilmesi için gün içerisinde susamadan su içme alışkanlığının kazanılması gerektiğinin altını çiziyor.