Lif, bitkisel gıdalarda bulunan sindirilemez bir karbonhidrattır. Bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olduğu için sindirim sağlığınız için çok önemlidir. Ancak çoğu insan günlük önerilen lif alımını sağlayamaz. Günde bir fincan yani yaklaşık 170 gram barbunya fasulye yemek, günlük lif ihtiyacının yüzde 40 ila 60'ını karşılar.
Barbunya fasulye, polifenoller ve flavonoidler dahil olmak üzere birçok antioksidan içerir. Antioksidanlar, hücrelerimizi, hastalıklara zemin hazırlayan serbest radikallerin verdiği hasara karşı korur. Dolayısıyla barbunya fasulyenin kansere karşı savaşta da etkin bir rolü olduğunu söylemek mümkün.
Yüksek karbonhidrat içeriğine rağmen kan şekerini aşırı derecede yükseltmez. Bu da barbunyanın düşük glisemik indekse sahip olduğu ve yavaşça sindirildiği için kan şekerini aniden yükseltmediği anlamına geliyor.
Barbunya fasulye toplam ve LDL (kötü) kolesterolün yanı sıra tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur. Bu da kalp sağlığı için son derece önemli bir katkıdır.
Hem protein hem de lif bakımından zengin olan barbunya fasulye, daha uzun süre tok hissetme ve iştahınızı kesmeye büyük katkı sunar. Böylelikle daha da hızlı kilo verirsiniz. Bel bölgesindeki yağları eritmede de barbunyanın etkisi oldukça fazladır.
Barbunya fasulye hazırlamak hem kolay hem de ucuzdur. Eğer fasulyenizin kolayca pişmesini ve gaz yapmamasını istiyorsanız pişirmeden 1 gece önce mutlaka suda bekletin. Konserve fasulye satın alacaksanız da aşırı şeker, tuz ve koruyucu madde içermemesine dikkat edin.