18.06.2024 - 15:25 | Son Güncellenme:
Bayramda misafirlere ikram etmek için farklı çeşitlerde baklavalar, tatlılar hazırlanır. Ancak bazı hazırlıkların yerini hazır baklava çeşitleri almış durumda. Satın alınan baklavaların içindeki glikoz, birçok kişinin sağlık problemleri yaşamasına neden olabilir. İşte ayırt etmenin yolları.
Baklava ustalarına göre tükettiğiniz tatlının kalitesiz olduğunu anlamanın birkaç farklı yolu bulunuyor. Bunlardan ilki, yediğinizde su içme ihtiyacı duymanız ile ilgili. Eğer tükettikten hemen sonra susuzluk hissediyorsanız bu, baklavanın içinde glikoz olduğunun bir işaretidir.
Ustalara göre glikoz tükettiğinizde boğazda bir yanma hissi oluşur. Bu his, aşırı glikoz nedeniyle belirginleşebilir ve su içme isteği oluşturacaktır. Bir başka nokta ise, baklavanın görüntüsüyle ilgili.
Sağlıklı baklavanın altın sarısı bir rengi ve oklavayla açılmış olması gerekiyor. Ucuz baklavalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen baklava ustaları, kalitesinin kokusundan dahi anlaşılacağını söylüyor. Kokladığınızda tereyağı ve fıstık kokusunun anlaşılabilir olması şart.
Bayramda tüketilen tatlılar aşırıya kaçılması veya kalitesiz ürünler tüketilmesi nedeniyle birçok kişinin hastanelik olmasına yol açıyor. O nedenle içerisinde glikoz olmaması, sağlık için çok önemli.
Baklavanın kaliteli olması için fıstık kullanımına dikkat edildiğini söyleyen ustalar, özellikle Gaziantep yöresinde yetişen yeşil fıstığın faydalı olduğunu belirtiyor. İlk hasat edilen fıstıklar ise diğerlerine göre daha yeşil bir görüntüye sahip.