06.02.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:
Ahududu ve yaban mersini gibi günlük meyvelerinizin yanı sıra acai, sağlığı geliştiren bir antioksidan olan antosiyanin içerir.
Acai meyvesini smoothie olarak veya yulaf ezmesiyle tüketebilirsiniz. Fındık yağı ve granola ile de oldukça lezzetlidir.
Bu eski usul ilacın antioksidanlarla dolu olduğunu biliyor muydunuz? Bu besinler iltihapla mücadelede yardımcı olabilir ve hatta birkaç laboratuvar çalışmasına göre bazı grip virüslerini engelleyebilir.
Buğday rüşeymi, B vitamini, çinko ve antioksidanlarla doludur. Buğday tohumunun bu kısmı ayrıca protein, lif ve sağlıklı yağlara sahiptir. Tariflerde un yerine buğday rüşeymi kullanmayı deneyin. Özellikle kurabiyelerde ve kreplerde sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olabilir.
Bazı kültürlerde grip ilacı olarak bir diş sarımsak ağızda çiğnenerek suyu emilir. Çiğ sarımsağın mantar, bakteri ve virüslerle savaşta doğal bir antibiyotik olarak çalıştığı pek çok araştırmayla ortaya konmuştur.
İstiridyelerde vücudun beyaz kan hücreleri oluşturmasına ve yaraları iyileştirmesine yardımcı olan çok miktarda çinko vardır. Bu, istiridyelerin bağışıklık sisteminizi güçlendirmesinin yollarından sadece biridir.
Lahana turşusundan probiyotik yoğurt ve kefire kadar, canlı ve aktif kültürlerle fermente edilmiş yiyecekler, soğuk algınlığını başlamadan bitirebilir.
Yıllar ve yıllar önce Mısırlılar, enfeksiyonları tedavi etmek için nar kullandılar. Günümüzde araştırmalar, nar suyunun bakteri ve pek çok virüsle, en bilineni griple, savaştığını gösteriyor.
Folat, diğer şeylerin yanı sıra, bu süper gıdadaki inanılmaz besin maddelerinden biridir. Folat, DNA'nızı onarırken vücudunuzun yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidan ve C vitamini bakımından da zengindir.
Sadece hafif pişmiş veya çiğ yemeye çalışın. Çiğ ıspanak hayranı değil misiniz? Taze meyveli smoothielerinize atın, tadını almayacaksınız bile.
Şöyle demeli: "Günde bir parça brokoli doktoru uzak tutar." Brokoli, yüksek C vitamini, A vitamini ve güçlü bir antioksidan olan glutatyon seviyeleri sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur.
Japonlar'ın geleneksel fermende yiyeceklerinden birisi olan miso, soya fasulyesi, pirinç veya arpanın, deniz tuzu ve ko-ji adlı mantarla fermentasyonu ile elde edilen bir çeşit hamurdur. Probiyotiklerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan birçok değerli bakteri vardır.
Zencefil, enflamasyonu azaltmakla kalmaz hastalıkları önlemek de dahil olmak üzere birçok başka sağlık yararına sahiptir. İçeceklerinize veya yemeklerinize taze zencefil rendeleyerek etkisinden en yüksek oranda faydalanabilirsiniz.
Kuruyemişler sağlığa faydaları ve enerji verici özellikleriyle oldukça popüler atıştırmalıklar ancak tohumların muhteşem faydaları biraz göz ardı ediliyor. Ayçiçeği gibi tohumlar, kötü serbest radikallerle savaşan ve bağışıklık fonksiyonunuzu iyileştiren E vitamini ve griple savaşan antioksidanlarla doludur.
Meyve yemekten hoşlanmıyorsanız size bol miktarda vitamin sağlayacak kırmızı dolmalık biber verelim. Salatalarınıza doğrayarak çiğ tüketebilir, sağlıklı bir iç hazırlayarak dolma yapabilir, veya sotelerinize ekleyebilirsiniz.
Yağlı balıklar yüksek oranda omega-3 ve sağlıklı yağ içerir. Crohn hastalığı ve artrit gibi otoimmün bozukluklarla savaşabilirler.
Uskumru sevmezseniz alabalık, sardalya veya somon gibi diğer yağlı balıklar da aynı faydayı sağlayacaktır.
Kulağa ilginç gelebilir ancak kurutulmuş orman meyveleri yüksek miktarda antioksidan içerir. Ayrıca, daha sağlıklı bir uyku döngüsü ve dolayısıyla daha güçlü bir bağışıklık sistemi sağlayan melatonin içerirler. Yorgun insanlar daha çok hastalanırlar.
Yaban mersini, kızılcık, kuşburnu, goji, dut, çilek, üzüm, böğürtlen gibi meyveleri kurutulmuş halleriyle atıştırmalık olarak gün içinde tüketebilirsiniz.