25.01.2021 - 10:05 | Son Güncellenme:
Ayva; büyük bir diyet lifi, antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. Çok yüksek bir C vitamini oranına sahiptir. Aynı zamanda iyi bir demir, potasyum, kalsiyum bakır ve magnezyum kaynağıdır.
100 gramlık bir ayva ortalama 57 kaloridir. Fazla kilolarınızı vermeyi düşünüyorsanız veya kışın vücudunuzu korumaya çalışıyorsanız bu meyve diyetinize mükemmel bir katkı yapar.
Ek olarak spor tutkunuysanız bu meyvenin sağladığı sağlıklı vitaminler ve karbonhidratlar, antrenman diyetinizi tamamlayabilir.
Ayva ilgili faydaların çoğu, meyvenin zengin antioksidan tedarikine bağlıdır. Antioksidanlar metabolik stresi azaltır, iltihaplanmayı azaltır ve hücreleri hasarlara karşı korur.
Ayvanın içindeki antioksidanlar kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Hamilelik sırasında en sık görülen semptomlardan bazıları mide bulantısı ve kusmadır. Araştırmalar ayvaların bu semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Ayvalar, geleneksel tıpta ve halk tıbbında çeşitli sindirim bozukluklarının tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.
Ayva özü bağırsak dokusunu ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarına bağlı hasarlara karşı korur.
Ayva, görme ve netliği iyileştirmenin yanı sıra daha ciddi göz hastalıklarından etkilenme riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Ayvanın içindeki antioksidanlar bunun başlıca sorumlusuyken meyve aynı zamanda B1, B3, B6, kalsiyum, potasyum, çinko, folat gibi göz sağlığımızı koruyabildiği kanıtlanmış bazı temel vitamin ve bileşikler bakımından inanılmaz derecede zengindir.
Ayva, doğal çözünür lifler bakımından zengindir ve tamamen kolesterolsüzdür! Bu da yüksek kolesterolden muzdarip kişilerin günlük diyetlerine hiçbir yan etkisi olmaksızın eklenebileceği anlamına gelir. Düzenli olarak ayva yemek, kalp sağlığının yüksek standartlarını korumak için çok faydalı görülmüştür.
Ayvanın antioksidan ve antienflamatuvar faydalarının yanı sıra antiviral özellikleri, soğuk algınlığı, mevsimsel grip ve benzeri viral patojenlerle savaşmada da oldukça yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Tek bir ayva, sağlıklı ve işleyen bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini için günlük alınması gereken değerin yüzde 25'ini içerir.
Ayva şurubu, asit reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığının yol açtığı şikâyetleri yönetmeye yardımcı olabilmektedir.