20.06.2024 - 14:47 | Son Güncellenme:
Avokado, sağlığa olan faydaları ve çok yönlülüğü sayesinde her türlü yiyeceğin yanında tercih edilebiliyor. Ancak bu meyvenin çabuk olgunlaşması ve hızlı tüketim gerektirmesi can sıkıcı olabilir. Bu yöntemleri uygulayarak olgunlaşma süresini ayarlayabilirsiniz. İşte detaylar.
Avokadonun en nefis hali, oda sıcaklığında olgunlaşmasını bekledikten sonra afiyetle tüketmektir. Ancak çok sayıda avokado aldıysanız ve aynı anda olgunlaştıysa tüketmek zorlayıcı olabilir. Bozulmadan saklayarak dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Beslenme uzmanı Kayla Chandler, insanlara yardımcı olmak amacıyla avokadoyu daha uzun süre taze tutmaya yönelik ipuçlarını paylaştı. Kayla olgunlaştıktan sonra bekletilen avokadoların israf olacağını belirterek doğru saklama koşullarıyla diri tutulabileceğini söylüyor.
Kayla, avokadolarının ömrünü uzatmak için çeşitli yöntemler denedi. Sonucunda ise avokadonun olgunlaşmasını önleyen meyvenin limon olduğunu belirtti. Yani tek yapmanız gereken, avokadoyu yarıya böldükten sonra üzerine limon sıkmak veya fırçayla sürmek.
Limon suyu yerine farklı alternatifler denemek istiyorsanız, zeytinyağı da aynı görevi görecektir. Limon ve zeytinyağı ile hava temasını önledikten sonra folyo veya streç filme sarabilirsiniz. Bu sayede avokadoyu daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Avokadonun sadece yarısını kullanmak ve diğer yarısını saklamak istiyorsanız, diğer yarısının çekirdeğini çıkarıp sadece limon suyu sürmeniz yeterlidir. Ancak henüz olgunlaşmadığını düşünüyorsanız aynı işlemi çekirdekli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Avokadonun genellikle buzdolabında saklandığını hepimiz biliyoruz. Ancak buzlukta saklama fikri birçok kişiye cazip geliyor. Avokadoyu parçalar halinde, püre olarak veya yarım şekilde saklayabilirsiniz. Buzluğa koymadan önce kapalı bir kabın içerisine koymalısınız.
Olgun olmayan avokado, oda ısısında kendi başına 7 gün içerisinde olgunlaşacaktır. Ardından beklettiğinizde kararmaya başlar ve bozulur. Avokadonun hızlıca olgunlaşmaması için beklettiğiniz alanlarda elma, armut veya muz gibi meyveleri kaldırın.