17.08.2023 - 15:47 | Son Güncellenme:
Aşure yapımı kolay gibi görünse de içine çeşit çeşit malzemeler eklerken farklı aşamalardan geçtiği için zorlayıcı olabilir. Yeterince ölçülü malzemeler ve öncesinde yapılan hazırlık aşamasıyla aşure yapımını kolaylaştırmak mümkün.
Kuru baklagiller, kuru yemişler ve meyvelerden oluşan bu tatlı şöleninin ideal versiyonu 41 çeşitten oluşuyor. Günümüzde ise yaklaşık 15 malzemeyle sofralara konuluyor.
Yüksek besin değeriyle oldukça faydalı bir öğün olduğu söylenebilir. Ancak diyet yapanlar veya diyabet gibi kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin aşure tüketirken dikkatli olması gerekiyor. Diyet yapan kişiler aşure malzemelerinde şeker yerine tatlı meyveler ekleyerek tüketebilir.
Her yıl belirli zamanlarda yapılan aşurenin en etkili püf noktalarından önce sağlığa olan etkilerinden bahsedelim. İçerdiği fazla çeşit malzemeden dolayı kişiler aşure tüketme konusunda tedirgin olabiliyor. Ancak aşurenin sağlık açısından pek çok olumlu etkisi de var.
Aşure, içerdiği besinlerin doymuş yağ oranı yok kadar az olmakla birlikte bitkisel kaynağı oldukça yüksek bir tatlı. İçindeki kuru baklagiller ise kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olarak farklı vitaminlerin vücuda ulaşmasını sağlar. Bu etkiler de kalp sağlığının korunmasına karşı faydalıdır.
Bitkisel içerikleriyle, vitamin ve mineral bolluğu oluşturan aşurenin antioksidan kapasitesi de fazlasıyla yüksek. Pek çok besinin birleşimi sonucunda oluşan faydalar bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle içindeki A,C,E,B vitaminleri, çinko ve demir içermesi bağışıklık sistemini baştan yaratabilir.
Özellikle gelişim çağında olan çocuklar vitamin ve mineral katkısına yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyar. Çocukların vitamin ve mineral dengesini oluşturacak besinlerin neredeyse hepsi aşurenin içinde mevcut. Verdiği yüksek enerji haricinde çocukların zeka gelişiminde de önemli bir katkısı bulunuyor.
Emzirme hâli nedeniyle oluşacak halsizliği önlemek için aşure tüketmeyi deneyebilirsiniz. Emziren anneler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine başladığında süt kalitesi de artar. Aynı şekilde aşure de emziren anneler için süt artırmada faydalar sağlıyor.
Aşure içerisindeki tahıllar, buğday, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar kabızlığı giderebilir. Çözünmez posa sayesinde bağırsak sorunlarından korunarak bağırsak kanserinin önüne geçmede de etkili bir rol oynayabilir.
Aşure hazırlama aşamasında kişilerin en çok karşılaştığı durum aşurenin istenen kıvamda, görüntüde ve bunlardan dolayı da lezzette olmaması. Usta aşçıların aşureler için uyguladığı püf noktalar çok kolay. Aşurenin tam düşündüğünüz gibi olmasını istiyorsanız bu aşamaları takip edin.
Aşure hazırlarken yapılacak en mantıklı hareketlerden biri aşçıların tariflerini göz önünde bulundurmak. 25 yıllık aşçı olan aşure ustası aşurenin önemli püf noktalarından bahsetti. İşte aşure hazırlamanın detayları.
Malzemelerinizi mutlaka hazır edin. Aşure, içinde çeşit çeşit malzeme barından bir tatlı olduğu için işlerinizi kolaylaştırmak adına malzemeleri ayırarak ilerleyin. Aynı zamanda malzemelerin soğuk olmamasına dikkat edin.
Aşure için kullanacağınız buğdayı önceden haşlayarak aşure yapımında hız kazanabilirsiniz. Aynı zamanda şeker miktarını en aza indirerek sağlık için doğru bir hamle yapmış olursunuz.
Baharat kullanırken dikkat edin. Pek çok baharat türü aşurenin yanına yakışsa da ölçülü olmadığında aşurenin ağır bir tat vermesine sebep oluyor. Tarçın, karanfil, kakule gibi baharatları kullanarak aşurenin lezzetini artırabilirsiniz.
Aşure kıvamı herkesin birebir tutturmak istediği özel bir nokta. Düzgün bir şekilde kıvam almasını istiyorsanız aşure yaparken sütlü suyu tencereye olabildiğince yavaş eklmek gerekiyor. Bu kısımda hızlı olunmadığı sürece kıvamı tutturmak mümkün.
Aşure yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken bu püf noktalar hazırladığınız aşurenin malzemelerine göre değişebilir. Aşureyi dilediğiniz tatlarla şekillendirip lezzet katabilirsiniz. Sağlığa olan faydaları ise yanında ekstrası. Afiyet olsun.