28.02.2024 - 11:36 | Son Güncellenme:
Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak düşünülen kuru yemiş, fazla tüketilmesi durumunda insan vücudu için zararlı bir besin halini alıyor. Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuru yemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini aksi takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini söyledi.
Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran, kuru yemişin zengin içeriğe sahip olduğunu ve bir avuç yenildiği takdirde vücuda birçok faydasının olduğunu ifade ederek, “Tükettiğimiz gıdaların vücudumuzun sistemlerinin işleyişi ve sağlığımızla yakından ilgisi vardır.
Bu anlamda kuru yemişlere baktığımız zaman içeriğindeki mikro ve makro besinler itibarıyla çok zengin bir içeriğe sahiptir. Kuru yemişin içerdiği mikrobesinler, fitobesinler, antioksidanlar, doymamış Omega-3 yağ asitleri ve içindeki vitamin ve minareller nedeniyle sağlıklı bir gıda olup çok ciddi manada olumlu etkileri vardır.
Fakat kuru yemişler karbonhidrat ve kalori de barındırdıkları için fazla tüketildiği zaman birtakım zararlarıyla da karşılaşabiliriz. Bu sebeple günlük bir avuç kuru yemiş tüketmek içerdiği vitaminler ve minareller bakımından vücudumuza birtakım olumlu yönleri vardır" dedi.
Kuru yemişlerin faydalı olduğu kadar çok tüketildiğinde oldukça zararlı hale gelebildiğini de aktaran Uzm. Dr. Öğr. Taşkıran, sözlerine şöyle devam etti: “Kuru yemişler çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Fakat ne kadar çok ısıya maruz kalırsa içerdiği olumlu etkileri de azalmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca çiğ tüketmek daha faydalıdır.
Kuru yemişi mide boşken tüketmek daha faydalı oluyor çünkü tokken etkileri azalabiliyor. Özellikle kahvaltı öğünlerimizde tüketmek vücudumuza oldukça fayda sağlayacaktır. Kilo vermek isteyen ve iki öğün beslenmeye çalışanlar, kahvaltı öğününe kuruyemişleri dahil ederlerse uzun süre tokluk sağlanabilir.
Kuru yemişler ne kadar faydalı gıdalar olsa da birtakım zararları da mevcuttur. Fazla tüketildiği zaman kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Bazı insanlarda da mide bağırsak sistemine olumsuz etki edebilir. Kuru yemişlerin içerdiği tuz oranı yüksekse ve fazla tüketilirse tansiyon hastalarının tansiyonunu yükseltebilir.
Böbrek hastalığı olan insanların kuru yemişi oldukça dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Çünkü magnezyum ve potasyum bakımından zengin gıdalardır. Potasyum normal insanlarda faydalı olabilir ama böbrekle ilgili sıkıntısı olan insanlarda vücuda yük olacağı için kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Ceviz, Antep fıstığı gibi kuru yemiş çeşitleri oldukça faydalıyken, fazla tüketildiği zaman vücuda olumsuz etkileri oluşabilir. Kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Aslında her şeyin kararında tüketilmesi gerekmektedir. Mesela yer fıstığının alerjik özelliği nedeniyle olumsuz etkileri olabilir.
Ayrıca romatizması, tansiyonu olanlar, tiroid hastaları, mide-bağırsak sorunu olan, kilo veremeyenler, hormonal problemi olan hastaların da yer fıstığı tüketirken dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra kuru yemiş olmayan ama kuru yemiş olarak tüketilen mısır patlağı ya da kavrulmuş mısır oldukça zararlı gıdalardır.
Uygun ortamlarda saklanmayan kuru yemişlerin yol açabileceği hastalıklara değinen Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran, “Dengeli bir şekilde tüketildiği zaman faydalı olsa da, fazla tüketildiğinde ve uygun ortamlarda saklanmadığında oldukça zararlı olabiliyor. Kuru yemişi taze tüketmek gerekmektedir" bilgisini paylaştı.
Nemli ortamlarda bulunan kuru yemişler, aflatoksin içerir ve bu da karaciğere ciddi anlamda zarar veriyor. Örneğin kuru üzümün içerisindeki çekirdekler, içerdikleri birtakım maddelerden dolayı karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılıyor. Fakat iyi muhafaza edilmez ise karaciğeri ortadan kaldırabiliyor" diye konuştu.