24.07.2024 - 15:17 | Son Güncellenme:
Öncelikle iyi bir kızartma yağıyla başlamak önemlidir. Her yağın dumanlanmaya başladığı sıcaklık vardır. Sık sık kızartma yapıyorsanız, evde bir fritöze yatırım yapmakta fayda olabilir. Elektrikli fritözler, yağ sıcaklığını otomatik olarak düzenleyerek ve çok ısındığında kapanır.
Kızartma yaparken yağın sıcaklığını dikkatli bir şekilde korumak sadece daha lezzetli yiyeceklerle sonuçlanmaz aynı zamanda yağınızın raf ömrünü uzatır. Yağ dumanlanma noktasını aştığında, yağları parçalanmaya başlar ve yanmış yiyeceklere acı tadını veren akrolein adı verilen bir madde açığa çıkarır. Eski yağla kızartma yapmak her türlü yiyeceğin acı ve yağlı bir tada sahip olmasına neden olur.
Kızartma yağınızı tekrar kullanmak istiyorsanız önemli olan yağ ısınırken sıcaklığını izlemek ve dumanlanma noktasını aşmamasını sağlamaktır. Kızartma yaparken termometreyi takip edin ve istenilen kızartma sıcaklığını korumak için ocağın ısısını gerektiği gibi ayarlayın. Kızartmayı bitirdiğinizde, devam etmeden önce yağın tamamen soğumasını bekleyin.
Yukarıdaki talimatları uyguladığınız takdirde, yemeklik yağı tekrar kullanabilirsiniz. Ancak önce kırıntılar veya tortular gibi tüm kirleticileri gidermek için yağı filtrelemelisiniz. Bu adım, özellikle galeta ununa bulanmış veya hamurla kaplanmış bir şey kızartıyorsanız önemlidir; fazla yiyecek parçacıkları, bir dahaki sefere ısıyı açtığınızda hemen yanacaktır.
Sıcak yağı asla filtrelemeye çalışmayın, çünkü kayarsanız veya sıçratırsanız ciddi yanıklara neden olabilir. Yağ güvenli bir şekilde soğuduğunda, saklama kabınızın üzerine yerleştirilmiş ince gözenekli bir süzgeç veya birkaç kat tülbent (kahve filtreleri de işe yarar) serin. En küçük kırıntıları yakalamak için yağı tülbent veya kahve filtrelerinden geçirin; kullanılmış yemeklik yağı buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.
Yağı her tekrar kullandığınızda, parçalanana kadar giderek daha da dengesizleşir. Sıcak yağlar polimerleşme eğilimindedir -molekülleri, yağa kalın, sakızımsı bir kıvam ve daha koyu bir renk veren çok daha büyük moleküller halinde birleşir. Kalan yağı bir sonraki kızartmada kullanabilirsiniz ancak bozulma belirtilerine karşı dikkatli olun.
Kullanılmış kızartma yağının keskin bir aroması vardır; en ufak bir bozulma veya kötü bir şey koklarsanız dikkatli olun ve taze yağ alın. Geri dönüştürülmüş yağınız bulanık veya köpüklü görünüyorsa onu atmanın zamanı gelmiştir. Yağ iyi görünse ve koksa bile, kızartma yağını atmadan önce en fazla üç kez tekrar kullanmanızı öneririz. 1-2 aydan uzun süre saklanmış kızartma yağını tekrar kullanmayın.
Kızartma yağının, içinde pişirdiğiniz yemeğin lezzetini alacağını unutmayın bu yüzden kızarmış balık yapmak için kullandığınız yağı, donut için geri dönüştürmeyin. Kullanılmış yağları, içinde kızartılan her neyse onunla etiketleyerek talihsiz lezzet örtüşmelerini önleyin.
Kızartma yağınızı hiç bozulmadan veya bayat kokular olmadan kullanıp tekrar kullandınız, veda zamanı geldiğinde ne yapacaksınız? Kural 1: Yağı gidere dökmeyin. Borulara takılıp tesisat sorunlarına yol açacaktır.
Atma zamanı geldiğinde, yağı kapalı bir kaba koyun ve soğutun, ardından katılaşmış kızartma yağını normal çöplerinizle birlikte atın veya kullanılmış yemeklik yağları kabul eden geri dönüşüm merkezi bulun.